Η νέα μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα είναι η μεγάλη απαίτηση της τρόικας στα εργασιακά που τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.
Η τρόικα επαναφέρει στο τραπέζι το θέμα των αποζημιώσεων, παρά το γεγονός ότι διακόπηκε τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» με εντολή του πρωθυπουργού, η συνέχιση της απευθείας διαπραγμάτευσης με την τρόικα τόσο του ζητήματος των αποζημιώσεων, όσο και του ελάχιστου ωραρίου και της απασχόλησης την έκτη ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή. 

Συγκεκριμένα, τα τρία θέματα που έθεσε η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας είναι τα εξής:
  • Μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και να μειωθεί το «κόστος εξόδου» του εργαζομένου.
  • Κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή περαιτέρω μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.
  • Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο). Αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π.Τόμσεν υποστήριξε ότι «οι αποζημιώσεις στη χώρα μας είναι από τις πλέον υψηλές που ισχύουν στην Ευρώπη».

Για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, η τρόικα επιμένει και θέτει θέμα για:
  • Τον χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα μακρύ το διάστημα των 4, των 5 και των 6 μηνών που προβλέπεται για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης με όσους απασχολούνται 10-15 χρόνια, 16-20 χρόνια και πάνω από 21 χρόνια αντίστοιχα.
  • Την υποχρέωση καταβολής ποσοστού της νόμιμης αποζημίωσης (τουλάχιστον 50%, αν ο συνταξιοδοτούμενος θα λαμβάνει κύρια συνεπικουρική σύνταξη) σε όσους αποχωρούν για να συνταξιοδοτηθούν.
  • Το διαφορετικό καθεστώς που ισχύει για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων και των εργατοτεχνιτών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δήλωσε στην τρόικα ότι «οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας δεν είναι ώριμες για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα, τη στιγμή που και παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει στο επίπεδο της μείωσης του χρόνου προειδοποίησης, αλλά και οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σημαντικά, επηρεάζοντας και το ύψος της αποζημίωσης».