Διαψεύδει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δημοσιεύματα που αναφέρονται σε οφειλές που διογκώνουν το συνολικό μέγεθος των υποχρεώσεων των Δημόσιων Οργανισμών.

«Με αφορμή δημοσιεύματα για ανακάλυψη κρυφού χρέους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που επηρεάζουν αυξητικά το χρέος των Δημοσίων Οργανισμών, ανακοινώνουμε ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανελλιπώς κάθε μήνα υποβάλλει στους αρμόδιους φορείς τα οικονομικά στοιχεία με απόλυτη ακρίβεια και διαφάνεια», αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας σε σχετική ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γερ.Βουδούρης, ακολουθεί δημοσιεύματα στα οποία γινόταν λόγος για «κρυφό χρέος» του ΕΟΠΥΥ, το οποίο επηρεάζει αυξητικά το χρέος των Δημοσίων Οργανισμών.

Οπως γράφει σήμερα το Εθνος, σταματούν από τη Δευτέρα να νοσηλεύουν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με πίστωση οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών.

Η κινητοποίησή τους θα διαρκέσει πέντε μέρες (8 έως 12 Οκτωβρίου), με προοπτική να ενταθεί, εάν στο μεταξύ η διοίκηση του Οργανισμού δεν εξοφλήσει τα οφειλόμενα για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στις ιδιωτικές κλινικές πάνω από 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 800 εκατομμύρια αφορούν νοσηλείες ασφαλισμένων έως το τέλος του 2011 και τα 200 εκατομμύρια νοσηλείες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2012.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών κ. Ανδρέας Καρταπάνης και εκπρόσωποι τριών ακόμη παρόχων του ΕΟΠΥΥ (Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών, Σύνδεσμος Διαγνωστικών Κέντρων, Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας).

Σύμφωνα με τον κ. Καρταπάνη, κάθε μήνα προστίθενται 50 εκατομμύρια ευρώ στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές. Επικαλούμενοι οικονομικά στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ, οι εκπρόσωποι των παρόχων τόνισαν ότι εξαντλείται το ήδη μειωμένο κονδύλι του Οργανισμού για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Το αρχικό κονδύλι -είπαν- ήταν 350 εκατομμύρια ευρώ, μειώθηκε στα 270 εκατομμύρια, για να καταλήξει στα 187 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση τα διεθνή πρότυπα (δαπάνη 0,5% του ΑΕΠ), το ποσό αυτό έπρεπε να είναι 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

TAGS