Περίπου 23,3 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν συνολικά για τη δωρεάν διανομή τροφίμων σε περισσότερους από 745.000 άπορους το 2012.

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έως τις 28 Σεπτεμβρίου υπογράφηκαν όλες οι σχετικές συμβάσεις με τους αναδόχους, που προέκυψαν κατόπιν σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία παρά τις καθυστερήσεις, όπως επισημαίνεται, «ολοκληρώθηκε με επιτυχία κάτω από συνθήκες διαφάνειας».

Στη διαδικασία εμπλέκονται περίπου 730 φορείς, ενώ το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων θα λάβει χώρα σε  όλη την επικράτεια. Ο κατάλογος των δικαιούχων θα οριστικοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου, με σκοπό η διανομή των τροφίμων να ολοκληρωθεί έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2013.

Βάσει των όσων είπε ο αρμόδιος υπουργός, Αθανάσιος Τσαυτάρης, οι ποσότητες που θα διανεμηθούν υπερβαίνουν τους 10.500 τόνους, ενώ για πρώτη φορά θα γίνει και διανομή ελαιόλαδου.

«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε και ειδικά ο συνδυασμός της ακρίβειας της αγοράς με την παράλληλη μείωση του εισοδήματος, η δωρεάν διανομή τροφίμων, όπως τυρί φέτα, γραβιέρα, ρύζι, μακαρόνια και ελαιόλαδο, που θα εξελιχθεί σε συνεργασία με τους κατάλληλους φορείς (περιφερειακές ενότητες, σύλλογοι απόρων, σύλλογοι πολυτέκνων, Εκκλησία της Ελλάδος για τα γεύματα αστέγων κ.λ.π.) έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ευπαθείς ομάδες ομάδες των συμπολιτών μας που είναι δικαιούχοι», υπογράμμισε ο υπουργός.