Την προώθηση της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, προωθούν από κοινού τα υπουργεία Ναυτιλίας και Παιδείας.


Η πρωτοβουλία λαμβάνεται στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να υπάρξει, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Οι ιδιωτικές σχολές θα λειτουργούν υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ενώ θα ελέγχονται και θα εποπτεύονται από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Ναυτιλίας και Παιδείας κ.κ. Μουσουρούλη και Αρβανιτόπουλου, οι οποίοι εξήγγειλαν παράλληλα τη δημιουργία γραφείου σταδιοδρομίας στο υπουργείο Ναυτιλίας, με αρμοδιότητα να επικοινωνεί με τις ναυτιλιακές εταιρείες για την εργασιακή κίνηση αποφοίτων και σπουδαστών.

Στο σχεδιασμό των δύο υπουργείων περιλαμβάνονται ακόμη ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών και τεχνολογικών υποδομών των σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, με απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ, αλλά και με χρηματοδότηση από την Ένωση των Ελλήνων Εφοπλιστών και τον αμερικανικό νηογνώμονα.

Τα δύο υπουργεία συμφώνησαν, επίσης, οι σπουδαστές των Ακαδημιών να εφοδιαστούν με το φοιτητικό πάσο για τις μετακινήσεις τους, ενώ όσοι βρίσκονται κοντά σε περιοχές στις οποίες λειτουργούν ΤΕΙ και ΑΕΙ, θα μπορούν να κάνουν χρήση και των κουπονιών σίτισης.

Συνολικά, έως το 2015, για τη ναυτική εκπαίδευση θα διατεθούν πόροι ύψους 94 εκ. ευρώ.