Τα φωσφορικά άλατα είναι η συνηθέστερη μορφή ρύπανσης που εμφανίζεται στις θαλάσσιες ακτές, τα ποτάμια και τις λίμνες της Ευρώπης. Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι το 60% από αυτό το ρυπογόνο στοιχείο προέρχεται από τα απορρυπαντικά ρούχων, το 30% από τα απορρυπαντικά πιάτων και μόλις το 8% από τις βιομηχανίες.

Μάλιστα, τα απορρυπαντικά ευθύνονται για την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού σε τέτοιο βαθμό που η Κομισιόν, ήδη από το 2013, έχει προτείνει την απαγόρευση των φωσφορικών ενώσεων από τα προϊόντα καθαρισμού. Μέχρι να γίνει αυτό επιλέξτε τα «πράσινα» απορρυπαντικά, που δεν περιέχουν επικίνδυνα συστατικά.

Η συνταγή

Αυτή η συνταγή κάνει για 10 περίπου πλύσεις, κάθε φορά βάζετε 50 – 80 ml από το μείγμα, ανάλογα πόσα κιλά ρούχα παίρνει το πλυντήριο σας και πόσο βρώμικα είναι. Αν είναι πολύ πηχτό αραιώνετε με νερό.

Θα χρειαστείτε:

130 γραμμ .σαπούνι τριμμένο (πράσινο, άσπρο, μασσαλίας)

130 γραμμ. βόρακα

130 γραμμ. σόδα πλύσεως (όχι φαγητού)

Οδηγίες

Βράστε 1 λίτρο νερό και ρίξτε το τριμμένο σαπούνι ανακατεύοντας καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει το σαπούνι.

Σε άλλη κατσαρόλα ρίξτε ακόμη 1 λίτρο ζεστό νερό και ρίξτε το βόρακα ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί. 

Προσθέστε την σόδα και ανακατέψτε. Προσέξτε να μην είστε πάνω από την κατσαρόλα, αφού οι αναθυμιάσεις μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας.

Κατόπιν ρίξτε το διαλυμένο σαπούνι στην κατσαρόλα με το μείγμα σόδας-βόρακα και προσθέτετε άλλα 2 λίτρα νερό και ανακατέψτε για λίγο.

Το φυσικό απορρυπαντικό είναι έτοιμο! Αδειάστε το σε ένα 4λιτρο δοχείο από απιονισμένο νερό. Μοιάζει με πηχτό ζελέ και καθαρίζει τέλεια και τα ρούχα και το πλυντήριο σας.

Θυμηθείτε ότι οι γαριασμένες λευκές κάλτσες θα ξαναβρούν την λάμψη τους αν τις βάλετε σε καυτό νερό μαζί με κομμάτια λεμονιού και τα βράσετε.

Πηγή: fe-mail