Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε ηυ απόφαση της Αστυνομίας να απαγορεύσει τα συλλαλητήρια αύριο Τρίτη ενόψει της επίσκεψης της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ τονίζει ότι τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί σήμερα το απόγευμα και αύριο στις 13.00 στο Σύνταγμα θα γίνουν κανονικά.

«Καταγγέλλουμε τις αστυνομικές απαγορεύσεις, την επίδειξη πυγμής, την αστυνομική βία, τις παρεμβάσεις των ΜΑΤ, τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις απεργών και συνδικαλιστικών στελεχών, οι οποίες στοχεύουν να ακυρώσουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Συνομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι «τα συνδικάτα μαζί με ολόκληρη την κοινωνία θα δώσουν δυναμική και αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της Μέρκελ και των ευρωπαίων ισχυρών που επιβάλλονται από τους δανειστές και υιοθετούνται από την κυβέρνηση».


Τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ στην εν λόγω απόφαση εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά. «Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια δημοκρατική, ευνομούμενη, ανεκτική και πολυφωνική κοινωνία, που διεκδικεί την ισότιμη θέση της μέσα στην Ευρώπη» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Την αντίθεσή της στο μέτρο αυτό εκφράζει ανοικτά η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι η σχετική ανακοίνωση «δεν συνιστά ψύχραιμη στάση απέναντι σε λαϊκές διαμαρτυρίες επειδή δίνει την εντύπωση γενικευμένης απαγόρευσης συναθροίσεων».

Σημειώνει ακόμη ότι απαιτεί σοβαρότητα και σύνεση από όλες τις πλευρές.

«Απαγόρευση από τη ΓΑΔΑ "υπαίθριων συναθροίσεων" αύριο στην Αθήνα, πλην Συντάγματος-Ομόνοιας. Πρωτοφανές κρεσέντο αυταρχισμού. Γύψος τρικολόρ;», σχολιάζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

«Η επίδειξη πυγμής που επιχειρεί να δείξει η κυβέρνηση μπροστά στο ερχομό της Μέρκελ στη χώρα μας, για να προστατεύσει τους εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, την κερδοφορία τους απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις δεν θα περάσει», παρατηρεί το ΠΑΜΕ και καλεί σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει στην Ομόνοια στις 13.00.