Την ιδιαίτερη ανησυχία της εκφράζει η ελληνοαμερικανική ένωση ΑΧΕΠΑ για την έκρηξη του εθνικιστικού εξτρεμισμού στην Ελλάδα, στηλιτεύοντας  παράλληλα τη δραστηριοποίηση της Χρυσής Αυγής στη Νέα Υόρκη μέσω εγκαινίασης γραφείων στην πόλη.

«Η Αμερικανική Ελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ένωση η οποία ιδρύθηκε πριν από 90 χρόνια στις ΗΠΑ για να προστατεύσει τους Έλληνες μετανάστες από το ρατσισμό και τις διακρίσεις που γίνονταν σε βάρος τους, ανησυχεί ιδιαιτέρως για την άνοδο του εθνικιστικού εξτρεμισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις αναφορές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΑΧΕΠΑ, όπου και υποστηρίζεται ότι «Η άνοδος του εξτρεμισμού έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον της ειδικής συντονίστριας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για τις βίαιες ξενοφοβικές επιθέσεις που δέχονται μετανάστες, πρόσφυγες και άτομα που αναζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα».

Η ΑΧΕΠΑ αποδοκιμάζει την προοπτική λειτουργίας γραφείων της οργάνωσης στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή «Νέο-Ναζιστικό Κόμμα».

«Ο φασισμός δεν έχει καμία θέση στις ΗΠΑ, των οποίων οι πολίτες, ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες και μέλη της ΑΧΕΠΑ πολέμησαν και θυσίασαν την ζωή τους για την ήττα των ναζιστικών στρατευμάτων που είχαν καταλάβει την Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εξτρεμισμός και οι ακραίες συμπεριφορές δεν αποτελούν λύση. Δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σε αυτή τη στιγμή, όταν μάλιστα ζητά την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και όταν η κοινωνία πρέπει να είναι ενωμένη για να αντιμετωπίσει ίσως τις χειρότερες προκλήσεις στην σύγχρονη ιστορία της» παρατηρεί η ΑΧΕΠΑ στην ανακοίνωση.