«Δεν είμαι εγώ το πρόσωπο που αναφέρει στις σημειώσεις του ο Άκης Τσοχατζόπουλος» τόνισε στην απολογία του στον εισαγγελέα ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, υποστηρίζοντας ότι υπουργός αναφέρεται σε άλλον διότι ουδέποτε είχε δεκαπεντάχρονη κυβερνητική συνεργασία μαζί του.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του ανακριτή ο κ. Σμπώκος ακόμα υποστήριξε ότι η Βίκυ Σταμάτη του ζήτησε να βοηθήσει τον σύζυγό της Άκη Τσοχατζόπουλο, δίχως να διευκρινίσει το είδος της βοήθειας που εννοούσε.

Ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμός στην απολογία του αναφέρθηκε και στις απειλές που δεχόταν για να «συνεργαστεί» με τον Άκη Τσοχατζόπουλο (σ.σ. ο πρώην υπουργός σε πολλές από τις σημειώσεις του, πάντως αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας «ομάδας πίεσης» προς τον Γιάννη Σμπώκο) και υποστηρίζει ότι άγνωστοι είχαν κάψει το αυτοκίνητό του γιου του.

Εξάλλου υποστήριξε ότι δεχόταν ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα για τη ζωή του και της οικογένειας του εάν δεν βοηθούσε τον πρώην υπουργό.


Ο Γιάννης Σμπώκος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεσης διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα. Υποστηρίζει ότι ο πρώην υπουργός του ζητούσε χρήματα τα οποία θεωρούσε ότι εκείνος έχει «λάβει κάτω από το τραπέζι» κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γενικός διευθυντής Εξοπλισμών.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανακριτή ο Ι. Σμπώκος υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τους Βασίλειο και Ταλιτά Τσεκούρα (ιδρυτής και εκπρόσωπος της off-shore Nobilis, αντιστοίχως) την λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, τον επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη αλλά ούτε και τον Στυλιανό Αρβανίτη Έλληνα επιχειρηματία από το Καμερούν που φέρεται να πλήρωσε το 2001 περίπου 400.000 ευρώ για την αγορά του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αντίθετα, παραδέχεται τη γνωριμία του με τον Βλάσση Καμπούρογλου (ο οποίος βρέθηκε νεκρός το περασμένο Σάββατο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στην Τζακάρτα) τον οποίο, όπως λέει, γνώρισε το 2004 στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά.


Στην απολογία του ο Γ. Σμπώκος αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την Nobilis μέσω της οποίας κατέληξε στη Βίκυ Σταμάτη το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ωστόσο, ο ανακριτής τον ρωτά για το πώς βρέθηκε στο καρνέ του το όνομα του και τα στοιχεία του Βασίλειου Τσεκούρα του δικηγόρου που φέρεται να είχε ιδρύσει τη συγκεκριμένη εταιρεία.

«Υπέπεσαν στην αντίληψή μου φημολογίες και συζητήσεις γνωστών και φίλων γύρω από το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου την εμπλοκή ξένης εταιρείας στην αγορά του και ψίθυροι που προσπαθούσαν να συνδέσουν το όνομά μου με το ακίνητο και την εταιρεία» υποστηρίζει και προσθέτει: «Η καταχώρηση των στοιχείων του Βασίλειου Τσεκούρα έγινε από συνεργάτες μου, οι οποίοι με τους δικηγόρους μου διαχρονικά έκαναν έρευνα για να βρούνε στοιχεία για το δικηγορικό στοιχείο που ακούγονταν ότι συνέστησε την εταιρεία ποτ αφορούσε το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου. Δεν μπορώ να ξέρω πότε έγινε η καταχώρηση αυτή, εγώ ουδέποτε επικοινώνησα με το γραφείο Τσεκούρα.


Στο μεταξύ, ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του στον ειδικό ανακριτή ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός Α.Ε.» Νικόλαος Καρατζάς, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου.