Την… κάθοδο του ιού της λύσσας από την κεντρική και δυτική Μακεδονία προς τη νότιο Ελλάδα φοβούνται οι αρμόδιοι στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.  
Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έχουν καταγραφεί συνολικά 9 κρούσματα, όλα σε αλεπούδες και σκύλους στις περιοχές της Καστοριάς, της Κοζάνης, της Πέλλας και του Κιλκίς. Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κι ένα μικρό παιδί, ήρθαν σε επαφή με επιμολυσμένα ζώα και χρειάστηκε να επισκεφθούν νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να τους χορηγηθούν αντιλυσσικά εμβόλια και οροί.   

Η αύξηση των κρουσμάτων σε οικόσιτα και άγρια ζώα από τις αρχές Δεκεμβρίου αλλά και η κορύφωση της κυνηγετικής περιόδου στη χώρα, έχουν σημάνει συναγερμό στις κτηνιατρικές και ιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).   

Με κατεπείγουσα εγκύκλιό της η γενικής γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Χριστίνα Παπανικολάου καλεί τους διοικητές των Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΥΠΕ) να οργανώσουν άμεσα δίκτυο εκπαίδευσης και ενημέρωσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις επίμαχες περιοχές, με σημεία αιχμής τη διάγνωση και την αντιμετώπιση περιστατικών λύσσας.   

Για τον λόγο αυτό διεξάγονται συνεχώς ημερίδες ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).   

Το θέμα της λύσσας παρακολουθεί το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Σύμφωνα με τον διοικητή, κ. Παναγιώτη Ευσταθίου, υπάρχει επάρκεια εμβολίων και ορών τα οποία έχουν προωθηθεί στα νοσοκομεία της Μακεδονίας.