Τα 5 δισ. ευρώ αγγίζουν οι συνολικές απώλειες στα ασφαλιστικά ταμεία από τους συνταξιούχους-φαντάσματα την τελευταία δεκαετία. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 46.000 περιπτώσεις συνταξιούχων που πληρώνονταν κανονικά, ενώ είχαν αποβιώσει ή είχαν χάσει το δικαίωμα της σύνταξης (για παράδειγμα, εισέπρατταν συντάξεις χηρείας, ενώ είχαν ξαναπαντρευτεί) και ο έλεγχος συνεχίζεται.
Τελευταίο εύρημα των ελέγχων είναι η περίπτωση του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), όπου έχουν «εξαφανιστεί» περίπου 45.000 συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τα «Νέα», είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο ΙΚΑ η ζημιά από τις παράνομες συντάξεις ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας 11.100 δικαιούχοι λάμβαναν παράνομα συντάξεις που κόστιζαν στο Ταμείο 8 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα για όλες τις περιπτώσεις η διοίκηση του ΙΚΑ πρόκειται να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να εισπραχθούν εντόκως τα ποσά που δόθηκαν παράνομα. Παράλληλα, θα ελεγχθούν όλα τα πληρεξούσια και οι εξουσιοδοτήσεις των δικαιούχων ώστε να εντοπιστούν όλα τα παράνομα έγγραφα.

Οι διαδικασίες τόσο για τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών όσο και για την επιστροφή των χρημάτων που παράνομα εισπράχθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία κινούνται εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών στους οποίους τα Ταμεία κατέθεταν τις συντάξεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται τρία περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους του ΙΚΑ:

n Ασφαλισμένος του ΙΚΑ πέθανε τον Ιούλιο του 1989 και τη σύνταξή του εισέπρατταν η σύζυγός του και τα τέκνα του. Η γυναίκα παντρεύτηκε εκ νέου τον Αύγουστο του 1992, συνεχίζοντας ωστόσο να παίρνει κανονικά τη σύνταξη χηρείας. Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 37.500 ευρώ.

n Ασφαλισμένη του Ταμείου πέθανε τον Απρίλιο του 2005 και τη σύνταξη εισέπραττε ο άντρας της, ο οποίος ωστόσο παντρεύτηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2006. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ενημερώθηκε το Ταμείο για τον νέο γάμο, με αποτέλεσμα η απώλεια να είναι 12.747 ευρώ.

n Ασφαλισμένη πέθανε το 2007 και ο άντρας της παντρεύτηκε εκ νέου το 2008. Ωστόσο συνέχισε να παίρνει κανονικά τη σύνταξη, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ΙΚΑ.

Σε όλες τις περιπτώσεις έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεων και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αναζήτησης και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων και σύνταξης μηνυτήριων αναφορών. Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ζητήσει να γίνει απογραφή όλων των συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η απογραφή θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου και διενεργείται τελευταία φορά, καθώς με το νέο Πρόγραμμα Αριάδνη θα εντοπίζονται αμέσως φαινόμενα καταβολής συντάξεων σε ασφαλισμένους-μαϊμού.