Στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία από το νέφος που έχει δημιουργηθεί από τζάκια και ξυλόσομπες, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υγείας και Ανάπτυξης που πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε η αρμόδια γενική γραμματέας Περιβάλλοντος, Μάρω Ευαγγελίδου δεν μετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την κα Ευαγγελίδου, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι και μακροπρόθεσμες, λέγοντας ότι μπορεί να προκληθούν επιπτώσεις στο αναπνευστικό, στο κυκλοφορικό αλλά και οφθαλμολογικά προβλήματα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ακόμη κατάσταση συναγερμού ωστόσο για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως είπε η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος. Η ίδια ανέφερε ότι χρειάζεται διεύρυνση της επιδοματικής πολιτικής, δηλαδή να δοθούν επιδοτήσεις για να υπάρξει οικολογική θέρμανση και ανέφερε ως παράδειγμα την αναβάθμιση των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά και παράλληλα να υπάρξει ένας έλεγχος για το τι κυκλοφορεί στο εμπόριο από καύσιμα αλλά και θερμαντικά σώματα.

Τη λύση μπορεί να τη δώσει αύριο κιόλας το υπουργείο Οικονομικών με τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, είπε από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη.

«Εμείς προσπαθούμε να πάρουμε συνολικά μέτρα ευόδωσης της κατανάλωσης ενέργειας υψηλού επιπέδου, που σήμερα στην Ελλάδα είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Θα κάνουμε το παν σας το υποσχόμαστε, και με το υπουργείο Οικονομικών και με όλα τα υπουργεία. Όπως αντιλαμβάνεστε και αντιλαμβάνεται όλη η σύγχρονη κοινωνία τα προβλήματα δημόσιας υγείας δεν αφορούν το υπουργείο Υγείας, αφορούν όλα τα υπουργεία. Είναι θέμα περιβάλλοντος, είναι θέμα οικονομίας, και όχι μόνο για τον ατμοσφαιρικό αέρα, αλλά για το νερό για την διατροφή, αλλά για όλα» τόνισε στη δήλωσή της η κ. Σκοπούλη.

Δεσμη μέτρων 

Παράλληλα στη σύσκεψη συζητήθηκε δέσμη δράσεων, αλλά και η δυνατότητα λήψης συμπληρωματικών μέτρων άμεσου αλλά και μόνιμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του ανησυχητικού φαινομένου επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας λόγω των αυξημένων επιπέδων σε αιωρούμενα σωματίδια εξαιτίας της καύσης βιομάζας στα τζάκια και τις ξυλόσομπες.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στη δέσμη των δράσεων περιλαμβάνονται η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς επίσης και ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης, με παράλληλες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών

Επίσης, εξετάζονται ήδη οι τεχνικές προδιαγραφές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. σε Αυστρία, Νορβηγία, Γερμανία κλπ.), σχετικά με τα υλικά της καύσης τζακιών και ξυλοσομπών με ανώτερο επιτρεπόμενο ποσοστό υγρασίας, ποιοτικός έλεγχος πέλετ κ.λπ., αλλά και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των τζακιών και ξυλοσομπών που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, ως προς τις εκπομπές ρύπων.