Νέο «αγώνα δρόμου» αρχίζει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Στο οικονομικό επιτελείο, τα μολύβια έχουν πάρει «φωτιά» με τους επιτελείς να προσπαθούν να κλείσουν έγκαιρα τις τελευταίες εκκρεμότητες που απαιτούνται για να εγκριθεί η επόμενη δόση των 9,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση αποτελεί το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς για να γίνει η εκταμίευση θα πρέπει αυτό να έχει ψηφιστεί και στη συνέχεια να εγκριθεί και από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει υπερψηφιστεί επί των άρθρων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής,  ενώ η δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη  στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών
Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη και του σύμβουλου του κ. Στουρνάρα σε θέματα φορολογίας Νίκου Καραβίτη.

Το μεγάλο «αγκάθι», το ζήτημα της συλλογής αποδείξεων, φαίνεται ότι λύθηκε και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η «ποινή» φόρου θα ανέρχεται στο 22% αντί για 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ο συντελεστής αυτός θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα συγκεντρώνει ο κάθε φορολογούμενος, εφόσον φυσικά υπάρχει τέτοια διαφορά.

Για παράδειγμα μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος του, δηλαδή 3.750 ευρώ για να επιτύχει την έκπτωση φόρου 2.150 ευρώ. Στην περίπτωση που
συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ, τότε η ποινή που θα του επιβληθεί θα ανέρχεται στα 165 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 60 δόσεις. Η σκέψη αυτή φαίνεται να ενοχλεί την τρόικα, η οποία δεν συμφωνεί σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις, ωστόσο παραμένει πιθανή αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
αυξήθηκαν κατά 12 δισ. ευρώ.

Για τις ρυθμίσεις αυτές ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται ότι έλαβε την έγκριση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά την Παρασκευή. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας, δήλωσε ότι το φορολογικό θα έχει ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι έτοιμη στο Eurogroup.

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η «τακτοποίηση» των δαπανών του κάθε κυβερνητικού τομέα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου προκειμένου να λάβει άλλα 2,8 δισ. ευρώ τον επόμενο Μάρτιο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για το προσωπικό των υπουργείων, να έχει καθορίσει τις θέσεις που πλεονάζουν, αλλά και να θέσει τριμηνιαίους στόχους υποχρεωτικών εξόδων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.

Αγγελική Κιλιντζόγλου