«Πονοκέφαλο» προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η αντίρρηση της τρόικας στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω πολλών δόσεων. Όπως έγραφε χθες το newpost.gr η τρόικα έχει εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή
της σε μια τέτοια ρύθμιση, καθώς εκτιμά ότι θα αυξηθούν τα χρέη.

Από την άλλη πλευρά, η συνταγή που εφαρμόζεται σήμερα δεν αποδίδει καθώς όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο το ενδεκάμηνο Ιανουάριος- Νοέμβριος 2012 αυξήθηκαν στα 12,07 δισ. ευρώ έναντι 11,025 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει επίσης ότι από την αρχή του έτους και μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί συνολικά 5.209.981 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ από επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Τελικά υποβλήθηκαν 4.057.013 δηλώσεις γεγονός που δείχνει ότι 1.135.662 επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ.

Αρχική πρόθεση του οικονομικού επιτελείου ήταν η ύπαρξη 48 συνολικά δόσεων, ενώ υπήρξαν σκέψεις ακόμη και για 60. Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις των τροϊκανών, στο «τραπέζι» έχουν πέσει δύο νέα σενάρια.

Το πρώτο αφορά στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 συνολικά δόσεις. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που αυτήν τη στιγμή ξεπερνούν τα 55 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στο ύψος της ελάχιστης δόσης η οποία σήμερα ανέρχεται στα 100 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει περαιτέρω μείωση, εφόσον το χρέος δεν ξεπερνά τις 2.000-3.000 ευρώ.

Όπως και να ' χει η λύση θα πρέπει να βρεθεί άμεσα, καθώς από την μία πλευρά οι πολίτες αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και από την άλλη η κυβέρνηση δεν «πιάνει» τους στόχους του προϋπολογισμού
προκαλώντας εκ νεου τις αντιδράσεις των ευρωπαίων δανειστών της.

Α.Κ.