Σε αυτοδικία προτρέπει τους καταναλωτές η υποχρεωτική -από 12ης Ιανουαρίου- ανάρτηση, στα εμπορικά καταστήματα, πινακίδας που αναφέρει στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι όποιος δεν λάβει απόδειξη ή τιμολόγιο για τις αγορές του δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο η ρύθμιση αυτή, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα δημιουργήσει τελικά πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα αναμένεται να λύσει. 

«Εάν ο καταστηματάρχης αρνηθεί να εκδώσει απόδειξη, ο καταναλωτής μπορεί να καταγγείλει το γεγονός και ν' αρνηθεί την αγορά, ν΄ αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει. 'Οχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει, καθώς η κίνηση αυτή δηλώνει κλοπή. Αναρωτήθηκαν άραγε οι αρμόδιοι, που αποφάσισαν την εφαρμογή αυτού του μέτρου, πώς διασφαλίζεται η επιχείρηση ότι δεν θα εκμεταλλευθούν επιτήδειοι τη ρύθμιση αυτή και ότι δεν θα υπάρξουν αντιδικίες και εμπλοκές σε παρεξηγήσεις και πιθανά έκτροπα;», διερωτάται η διοίκηση του ΕΣΘ και σημειώνει ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που είναι παράνομη πράξη, δεν λύνεται με τη νομιμοποίηση μίας άλλης παράνομης πράξης, της αυτοδικίας.

Σύμφωνα με τον ΕΣΘ, η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων, «οι οποίες συλλήβδην συκοφαντούνται», εκδίδουν τα προβλεπόμενα παραστατικά αγορών στους πελάτες τους. Yπενθυμίζεται ότι όποιος επιχειρηματίας δεν αναρτήσει την πινακίδα «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο» σε εμφανές σημείο πλησίον του ταμείου, θα κληθεί να πληρώσει διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.