Με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη κηδεύτηκε σήμερα από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών η συγγραφέας, πολιτικός και νομικός, Ρούλα Κακλαμανάκη.  
Υπό τους ήχους πένθιμων εμβατηρίων και συνοδεία τιμητικού αγήματος, που απένειμε τιμές με χαιρετιστήριες βολές, πολιτικοί, συγγραφείς, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τη Ρούλα Κακλαμανάκη.  

«Η Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων έχασε όχι μόνο ένα από τα πιο αγαπητά μέλη της, αλλά και μια συγγραφέα που βοήθησε όσο λίγοι στη γέννησή της. Χωρίς τον ενθουσιασμό και τη ζέση της δεν θα είχαν απαλειφθεί οι δισταγμοί και δεν θα είχαν γεφυρωθεί οι αντιγνωμίες για τη δημιουργία της Εταιρίας» επεσήμανε αποχαιρετώντας τη Ρούλα Κακλαμανάκη, δραστήριο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, ο πρόεδρος της Εταιρείας, Αλέξης Ζήρας.
 
Ο ίδιος στον επικήδειο λόγο του υπογράμμισε το θάρρος που τη διέκρινε στην πολιτική της διαδρομή, την απαράμιλλη γενναιοδωρία της και το αίσθημα προσφοράς στα κοινά που τη διακατείχε, ενώ πρόσθεσε ότι έφυγε από την πολιτική και τη Δικαιοσύνη με πικρία.  

Τη Ρούλα Κακλαμανάκη αποχαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής, Απόστολος Κακλαμάνης, οι βουλευτές, Νάντια Βαλαβάνη, Αλέξης Μητρόπουλος και Σπύρος Χαλβατζής, οι πρώην υφυπουργοί, Παντελής Οικονόμου και Μανώλης Μπετενιώτης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου, οι συγγραφείς, Βασίλης Βασιλικός, Θανάσης Βαλτινός, Ζυράννα Ζατέλη, Αναστάσης Βιστωνίτης και Κώστας Κατσουλάρης, αλλά και ο ολυμπιονίκης και ανιψιός της εκλιπούσας, Νίκος Κακλαμανάκης.  

Στεφάνια απέστειλαν η Βουλή των Ελλήνων, η Εταιρεία Συγγραφέων, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και η Ένωση Τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.  

Η Ρούλα Κακλαμανάκη γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως δικαστική υπάλληλος από το 1959 ως το 1967, ως δικαστής από το 1967 ως το 1977 και ως δικηγόρος την περίοδο 1978-1981. Από το 1981 ως το 1989 εξελέγη δύο φορές βουλευτής Α' Αθηνών και διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1981-1986) και υφυπουργός Παιδείας (1988).  

Η πρώτη της εμφάνιση στη λογοτεχνία έγινε με την ποιητική της συλλογή «Σήμερα», το 1973. Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 1987 με το «Η άμβλωση στο Β΄Τριμελές». Έκτοτε είχε πλούσιο συγγραφικό έργο, με ποίηση, πεζογραφία, βιογραφίες και δοκίμια για τη δικαιοσύνη και τη θέση της γυναίκας. Πρωτοστάτησε και στην ίδρυση της Εταιρείας Συγγραφέων, της οποίας υπήρξε δραστήριο μέλος και αντιπρόεδρος.