Με ένα σοκαριστικό φωτογραφικό δημοσίευμα η Huffington Post επιχειρήσει να αποτυπώσει με τον πιο ζοφερό τρόπο την τραγική κατάσταση των απόρων και των χρηστών ναρκωτικών που «πεθαίνουν» στα πεζοδρόμια της Αθήνας.
«Είναι ένα κρύο χειμωνιάτικο απόγευμα και η Μαρία διορθώνει το μακιγιάζ της μπροστά από μια λαμπερή βιτρίνα στο κέντρο της Αθήνας. Η Μαρία είναι μια περιστασιακή ιερόδουλη, μόλις 27 ετών, αλλά η χρήση ναρκωτικών και η σκληρή ζωή στους δρόμους την έχουν γεράσει και την κάνουν να φαίνεται πολύ μεγαλύτερη» περιγράφει αρχικά η εφημερίδα.

«Τα δύο μπροστινά της δόντια λείπουν και το άλλοτε λαμπερό της δέρμα έχει καταστραφεί από το «σίσα», ναρκωτικό από κρυσταλλική μεταμφεθαμίνη και άλλα χημικά το οποίο πωλείται πάμφθηνα τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα. Με κόστος μόλις δύο – τρία ευρώ η δόση το «σίσα» είναι η πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση στην ηρωίνη. 

Η διαρκώς αυξανόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει τους περισσότερους χρήστες ναρκωτικών στη πορνεία. Οι πελάτες της Μαρία είναι κυρίως Έλληνες, μεσήλικες και παντρεμένοι οι οποίοι πληρώνουν 10 με 15 ευρώ» αναφέρεται. 

Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο έτος της οικονομικής κρίσης, η οικονομική δυσπραγία και η απελπισία έχουν διαλύσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, ενώ όσοι εξακολουθούν να εργάζονται έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται περισσότερο από 30%, από το 2009.

Στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων λιτότητας η Ελλάδα αναγκάζεται να κρατήσει τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία κάτω από το 6% του ΑΕΠ της, το οποίο ήταν αξίας 298,73 δισεκατομμύρια δολαρίων το 2011. 

Στο ρεπορτάζ υποστηρίζεται ότι, ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να περάσει μεταρρυθμίσεις που θα έπλητταν τις οικογένειες των ολιγαρχών της χώρας ταυτόχρονα ήταν γρήγορη στο να μειώσει τα κοινωνικά προγράμματα και την Πρόνοια κατά 40%, να εισάγει εισιτήριο στους ασθενείς για όλες τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και να μειώσει τους μισθούς του νοσοκομειακού προσωπικού. 

Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να γνωρίσει μια ανησυχητική αύξηση στην ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, στην πορνεία και στις μολύνσεις από τον HIV. «Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δραματικά τις ζωές όλων των Ελλήνων, αλλά οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ναρκωτικών είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο», λέει ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).