Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες της βίλας Αμαλίας πραγματοποίησαν περίπου 1.000 άτομα, έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Το συγκεντρωμένο πλήθος λίγο μετά τις 20:00 ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας, η οποία κατέληξε στο Πολυτεχνείο και διαλύθηκε ειρηνικά.
Κλειστή την ώρα της πορείας ήταν η κάθοδος της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο ύψος της ΓΑΔΑ.

Οι συλληφθέντες στη βίλα Αμαλίας κατηγορούνται για εξύβριση κατά της αρχής, αντίσταση κατά της αρχής και διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Να θυμίσουμε ότι προηγήθηκε επιχείρηση για την απομάκρυνση καταληψιών από δημόσιο κτίριο επί της οδού Πατησίων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκε εκ νέου η βίλα Αμαλίας.


Αστυνομικές επιχειρήσεις στην κατάληψη «Σκαραμαγκά» και τη βίλα «Αμαλία»


Η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. διενεργήθηκε στο κτίριο στην οδό Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, όπου πραγματοποιούν εδώ και τέσσερα χρόνια κατάληψη αντιεξουσιαστές, γνωστή και ως «Σκαραμαγκά». Στο συγκεκριμένο κτίριο διέμενε παλαιότερα η Μαρία Κάλλας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, συνελήφθησαν οκτώ άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Εντός του κτιρίου έχουν βρεθεί, μέχρι στιγμής, μεγάλος αριθμός από μπουκάλια, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διάφορα εξαρτήματα όπως στικάκια USB , σκληροί δίσκοι κ.λπ.

Επίσης, βρέθηκαν πέτρες και μάρμαρα αποθηκευμένα σε καφάσια, διάφορα εργαλεία όπως τροχοί, τρυπάνια κ.λπ., δέκα μαχαίρια και μια σφεντόνα.

Η νέα επιχείρηση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στη νέα κατάληψη της Βίλας Αμαλία, κατά την οποία συνελήφθησαν 92 άτομα. Οι συλληφθέντες βρίσκονται στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.


Στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκαν επίσης και οι 40 προσαχθέντες από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι συγκεκριμένοι κατέλαβαν τα γραφεία της Δημοκρατική Αριστεράς σε ένδειξη συμπαράστασης στους καταληψίες της βίλας Αμαλίας. 
Αργότερα σήμερα, οι καταληψίες της βίλας Αμαλίας θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
 

Ανακοίνωση κατάληψης Σκαραμαγκά για τη αστυνομική έφοδο
 


«Έφοδος της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 3.00 το μεσημέρι στην κατάληψη Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά. Στο κτίριο βρίσκονταν 7 σύντροφοι/ισσες, από τους οποίους οι 6 έχουν μεταφερθεί στη ΓΑΔΑ και ένας έχει μείνει για τη διενέργεια της έρευνας. Η επιχείρηση ήρθε εκδικητικά λίγες ώρες μετά την επανακατάληψη της Villa Amalias και την κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΗΜΑΡ που είχαν ως αποτέλεσμα την εκκένωσή τους και τη σύλληψη και προσαγωγή περίπου 150 συντρόφων και συντροφισσών. Η τρικομματική κυβέρνηση, η Αστυνομία και το ΝΑΤ είναι οι βασικοί υπεύθυνοι αυτής της επίθεσης. Θα μας βρουν μπροστά τους».

Η κατάληψη Σκαραμαγκά είναι κομμάτι των κοινωνικών αγώνων

«Η χρόνια εγκατάλειψη του κτιρίου από το ΝΑΤ και η απόφασή του να θυμηθεί τον «σεβασμό στην ιστορικότητά του»  μετά από 3 1/2 χρόνια κατάληψης αποδεικνύει το μέγεθος τη υποκρισίας. Η κατάληψή του από εμάς έφερε την πραγματική και μοναδική αξιοποίησή του, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Με τη βοήθεια συντρόφων πολιτικών μηχανικών αναλάβαμε την αποκατάσταση των βλαβών διασφαλίζοντας παρόλα αυτά το μίνιμουμ: οι τεχνικές ανάγκες του να μην υπερβαίνουν τις κοινωνικοπολιτικές ανάγκες και χρήσεις.

Η δική μας επένδυση είναι βαθιά πολιτική και δε χρειάζεται να φορά το μανδύα μίας τεχνικής «επιστημονικοφανούς» αρτιότητας. Έτσι με μεράκι, προσοχή και με τα χέρια εκατοντάδων αλληλέγγυων συντρόφων/ισσων, μετά από αμέτρητες «εργατοώρες» δημιουργικότητας,  ξεκίνησε η λειτουργία του ως αυτοοργανωμένο πολιτικό εγχείρημα και κοινωνικός χώρος. Η μέρα που μπήκαμε στο κτίριο ήταν μία μέρα απελευθέρωσής του. Ήταν η στιγμή που οι επιθυμίες μας, οι ελπίδες, τα όνειρά μας βρήκαν σπίτι να φωλιάσουν. Ήταν η μέρα που το κτίριο στη γωνία της Σκαραμαγκά σταμάτησε να έχει «ιδιοκτήτη» και έγινε κομμάτι των κοινωνικών και ταξικών αγώνων.

Η διαχείριση του κτιρίου γίνεται από την οριζόντια και αντιιεραρχική συνέλευση της κατάληψης. Το κόστος των εξόδων καλύπτεται αποκλειστικά από την ελεύθερη συνεισφορά των συντρόφων/ισσών που συμμετέχουν στη συνέλευση και των διάφορων εγχειρημάτων που στεγάζονται. Στους χώρους της κατάληψης παρουσιάζονται πολιτικές εκδηλώσεις, δραστηριοποιούνται πολιτικές ομάδες που πραγματοποιούν τις συνελεύσεις τους, ομάδες αυτομόρφωσης, ομάδα μαθημάτων ελληνικών σε μετανάστες, ομάδα κινηματογραφικών προβολών, στεγαστική κολλεκτίβα ενώ επίσης στεγάζονται υποδομές όπως δανειστική βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο, ξυλουργείο, αίθουσα Η/Υ, αίθουσα χορού και πολεμικών τεχνών, εργαστήριο ραπτικής, πίστα αναρρίχησης κα.

Μέσα στο ζοφερό περιβάλλον που ζούμε όλοι και όλες, τα παραπάνω είναι η δική μας προσφορά στη «δέσμη μέτρων ενάντια στην πτώχευση». Οι κοινότητες αγώνα, κομμάτι των οποίων είναι οι καταλήψεις, αποτελούν τους τρόπους αντίστασης απέναντι στην επιχειρούμενη εξαθλίωση που μας επιφυλάσσουν οι κρατικοί-καπιταλιστικοί σχεδιασμοί.

Οι στεγαστικές καταλήψεις, οι αυτοοοραγνωμένοι κοινωνικοί χώροι, οι πρωτοβουλίες αυτομόρφωσης, οι συνελεύσεις γειτονιάς, τα χαριστικά παζάρια, οι συλλογικές κουζίνες και μύριες ακόμα πρακτικές αυτοοργάνωσης της ζωής είναι ο τρόπος μας να δίνουμε πραγματικές απαντήσεις σε πραγματικά προβλήματα.  Η αλληλεγγύη μεταξύ μας, μεταξύ των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων αυτού του κόσμου, αποτελεί τη μόνη λύση ενάντια στον εξανδραποδισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Τα προβλήματα των εργαζομένων δε θα λυθούν μέσα από την παραίτηση ή τον συντεχνιακό ανταγωνισμό. Να σπάσουμε το φόβο και να γκρεμίσουμε όλα αυτά που μας έφεραν σε αυτό το χάλι οργανώνοντας την αντίστασή μας με όπλα την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη. Για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας. Για την κοινωνική επανάσταση».