Μετά το δημοσίευμα του Guardian που έκανε λόγο για βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ, άλλη μία αναφορά κορυφαίου βρετανικού μέσου, του BBC, κατακρίνει τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή τις δράσεις της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», σε μια αναφορά-κόλαφο κατά του ελληνικού τουρισμού.
Το δίκτυο τονίζει στο ρεπορτάζ του ότι ακόμα και τουρίστες συνελήφθησαν κατά λάθος και χτυπήθηκαν από αστυνομικούς!

Η πρώτη περίπτωση αφορά τον Νοτιοκορεάτη Χίουν Γιουνγκ Γιάνγκ, τον οποίο σταμάτησε στο κέντρο της Αθήνας άτομο με πολιτικά που αλλά ο ίδιος τον αγνόησε φοβούμενος για απάτη. Λίγο αργότερα ένας ένστολος του ζήτησε τα έγγραφά του. Εκείνος, ως έμπειρος ταξιδιώτης του ζήτησε να επιδείξει την ταυτότητά του, με αποτέλεσμα να εισπράξει μία γροθιά στο πρόσωπο! Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο ένστολος και το πρώτο άτομο που είχε δει με πολιτικά, τον έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να τον κλωτσούν!  «Ο Γιουνγκ σοκαρισμένος ήταν σίγουρος ότι είχε πέσει θύμα εγκληματιών και άρχισε να φωνάζει ζητώντας βοήθεια από τους περαστικούς. Μόνον όταν του έβαλαν χειροπέδες και τον έσυραν στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα συνειδητοποίησε ότι είχε συλληφθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση και μέσα στο αστυνομικό τμήμα, εκεί που δεν υπήρχαν «αδιάκριτα βλέμματα», ούτε κάμερες παρακολούθησης.

Ο αμερικανονιγηριανός Κρίστιαν Ουικγουόρι, βρέθηκε στην Ελλάδα (σε Ρόδο και Σαντορίνη) το περασμένο καλοκαίρι μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους. «Οταν η αστυνομία τον σταμάτησε στο κέντρο της Αθήνας, τους έδειξε το αμερικανικό του διαβατήριο, αλλά πάραυτα του έβαλαν χειροπέδες και τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Δεν έδωσαν καμία εξήγηση για τη σύλληψή του, αλλά μετά από λίγες μόνο ώρες κράτησης ο ίδιος δηλώνει ότι χτυπήθηκε τόσο άσχημα ώστε λιποθύμησε». «Πήγα στην Ελλάδα να ξοδέψω χρήματα, αλλά με σταμάτησαν μόνο και μόνο για το χρώμα μου. Είναι ρατσιστές», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το βρετανικό δίκτυο ωστόσο επισημαίνει ότι τα θύματα της αστυνομικής βίας δεν εξαντλούνται μόνο στους τουρίστες, υπενθυμίζοντας την περίπτωση του δρ Σαϊλέντρα Κουμάρ Ράι, ο οποίος συνελήφθη ως μετανάστης χωρίς χαρτιά έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας όπου εργαζόταν ως λέκτορας. «Η αστυνομία νόμιζε ότι ήμουν Πακιστανός και καθώς δεν ήξεραν Αγγλικά δεν καταλάβαιναν όταν τους είπα ότι είμαι από την Ινδία…Κάποιοι από τους έλληνες συναδέλφους μου έκλαιγαν σχεδόν από ντροπή (όταν με συνέλαβαν)», αναφέρει ο δρ Ράι. «Κατανοώ ότι η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Νομίζω ωστόσο ότι είναι πολύ επιθετικοί. Στη χώρα μου φορούν χειροπέδες μόνο στους κακοποιούς» είπε ακόμα.

Το εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τον πολιτισμό και την μακρά παράδοση της ελληνικής φιλοξενίας».

Φυσικά οι δύο τουρίστες δεν πρόκειται να ξαναέρθουν στην Ελλάδα. Το BBC τονίζει ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί πόσοι τουρίστες έχουν πέσει θύματα παρόμοιων περιπτώσεων. Φυσικά το βρετανικό δίκτυο ειρωνεύτηκε και την ονομασία της επιχείρησης...