Την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να «μπλοκάρει» τη φοροδιαφυγή.  
Τα νέα μέτρα, που έρχονται με το «μεγάλο» φορολογικό νομοσχέδιο την Άνοιξη, προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη θέσπιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και την ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών.

Αναλυτικότερα, νόμος του κράτους θα είναι από σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει ανατροπές στις «τσέπες» εκατομμυρίων Ελλήνων από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2013 λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής τις βασικές αρχές του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου που στόχο θα έχει την περιστολή της φοροδιαφυγής και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, βασικός στόχος στόχος είναι «να καταστήσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις Δ.Ο.Υ. κυρίως ελεγκτικά κέντρα - στους ελέγχους πάσχουμε και στις ποινές -  τοποθετώντας το μεγαλύτερο δυνατόν μέρος του στελεχιακού τους δυναμικού σε υπηρεσίες ελέγχου, διασταύρωσης, είσπραξης και στα δικαστικά τμήματα. 

Το στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε, είναι να μη χρειάζεται να πηγαίνει ο πολίτης ή φοροτεχνικός ή λογιστής στη Δ.Ο.Υ. παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

Ο ίδιος επιβεβαίωση ότι στις προτεραιότητες είναι, επίσης, η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου φόρου για τα ακίνητα που μεταξύ άλλων θα ενσωματώσει το σημερινό ΕΕΤΗΔΕ.

Σύμφωνα με το tovima.gr, με το νέο φορολογικό θα έρθει η θέσπιση και εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και μέσω της οποίας θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα όλες οι πιθανές εστίες φοροδιαφυγής.

Τέλος, ήδη εξετάζεται η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει τις συναλλαγές με μετρητά και την ευνοούμενη από αυτές φοροδιαφυγή.