Κάθε προηγούμενο ξεπέρασαν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι της αιθάλης το βράδυ της Τετάρτης αφού οι επιστήμονες κατέγραψαν συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ρεκόρ, που οι μέγιστες τιμές έφτασαν τα 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, την ώρα που το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι τα 50 μικρογραμμάρια και μάλιστα δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 φορές το χρόνο!


Το φαινόμενο επανήλθε δριμύτερο την Τετάρτη και την Πέμπτη, αφού η υγρασία σε συνδυασμό με την άπνοια ξαναέφεραν στον Αττικό ουρανό το νέφος της αιθαλομίχλης.

Οι μετρήσεις που κατέγραψαν οι σταθμοί ατμοσφαιρικής ρύπανσης του υπουργείου Περιβάλλοντος έδειξαν ότι το πάρτι των αέριων ρύπων συνεχίστηκε στη Λυκόβρυση όπου έφτασε τα 158 μικρογραμμάρια, στο Μαρούσι τα 117 και ακολούθως στο κέντρο της Αθήνας (Αριστοτέλους), όπου οι μετρήσεις έφτασαν τα 102 μικρογραμμάρια.

Σημειώνεται ότι τα θεσμοθετημένα ημερήσια όρια είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τα οποία δεν μπορούμε να υπερβαίνουμε πάνω από 35 φορές το χρόνο.

Ωστόσο, οι πρώτες μετρήσεις που έχει ξεκινήσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ο «Δημόκριτος» στο πλαίσιο προγράμματος για το κλίμα, έχουν δείξει ότι οι συγκεντρώσεις σωματιδίων τις βραδινές ώρες - οπότε γίνεται χρήση τζακιού και σόμπας και ευνοείται ο εγκλωβισμός τους κοντά στο έδαφος λόγω των ατμοσφαιρικών συνθηκών - είναι 5 με 10 φορές μεγαλύτερες. Ειδικότερα, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, οι επιστήμονες κατέγραψαν μεταξύ 22.00 και 24.00 μέγιστη συγκέντρωση 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Από την περασμένη Τετάρτη επτά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχουν ξεκινήσει μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής σωματιδιακής και αέριας ρύπανσης στην ατμόσφαιρα η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφηκαν και οι μετρήσεις των 300 μικρογραμμαρίων.

Μάλιστα, οι χημικές αναλύσεις των επιστημόνων έδειξαν ότι αυτές οι αυξημένες τιμές οφείλονταν σε μεγάλο ποσοστό σε καύση ξυλείας στα τζάκια.