Με διαδικασίες εξπρές αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο μεταξύ άλλων καταργεί την ισχύ των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που επέβαλε η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο.
Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, - ο οποίος να σημειωθεί ότι είχε καταργηθεί με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την 31/12/2012- το Πολυνομοσχέδιο προβλέπει την επαναφορά του, με στόχο να εισπραχθούν έσοδα 110 εκατ. από αυτούς που έχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες κλπ.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, τα 110 εκατ. ευρώ της έκτακτης εισφοράς που θα καταργείτο αλλά πλέον μονιμοποιείται, θα πληρώσουν οι 117.377 ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των 6 μέτρων, 126 με ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, 18.330 φορολογούμενοι που διαθέτουν ιδιωτική πισίνα αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού (άνω των 1.929 κ.ε).

Με άλλη διάταξη επιβάλλεται κλιμακωτός φόρος από 6-10% για εφοπλιστές που φέρνουν στη χώρα μας ναυτιλιακό συνάλλαγμα, για έσοδα 100 εκατ. ευρώ, ενώ φέρνει και νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Μεταξύ των μέτρων που φέρνει το Πολυνομοσχέδιο, προβλέπονται:

- κατάργηση ή επιμερισμός των δώρων σε μισθούς και συντάξεις.
- "μαχαίρι" στις υψηλές συντάξεις έως 20%. Αν και επιβλήθηκε και εφαρμόζεται ήδη, το μέτρο θα καταπέσει εάν δεν υπερψηφιστεί.
- επικύρωση των αιματηρών περικοπών στα ειδικά μισθολόγια και «κόψιμο» μισθών και συντάξεων υπαλλήλων της Βουλής.
- άρση κάθε ασυλίας –ακόμα και για λόγους «εθνικής κυριαρχίας»- στο πλαίσιο της νέας δανειακής συμφωνίας (που στηρίχτηκε την ανταλλαγή των «κουρεμένων» ομολόγων).
- επιβολή αυστηρών ποινών και σκληρών διαδικασιών για επιχειρήσεις που θα συλλαμβάνονται για φορολογικές παραβάσεις, όπως κατάργηση του ανασταλτικού χαρακτήρα της προσφυγής στα δικαστήρια, πρόσθετο φόρο σε επιτηδευματίες για περισσότερες από 10 περιπτώσεις παραβάσεων,
- στον «ειδικό λογαριασμό» για το χρέος θα μεταφέρονται, εκτός από τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, και τα έσοδα από τα μερίσματα που εισπράττει το Δημόσιο από τις συμμετοχές του σε κρατικές εταιρίες και οργανισμούς.
- στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών θα ενταχθεί μέχρι 30 Απριλίου και η μισθοδοσία του εφημεριακού κλήρου και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων.
- Κατάργηση της οικονομικής αυτοτέλειας δήμων με χρέη.
- Αναστολή προσλήψεων, υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων κλπ στους ΟΤΑ.
- από 1ης Ιανουαρίου 2014 δεν επιτρέπεται ο δανεισμός των φορέων για άλλους πλην αναπτυξιακούς σκοπούς.