Λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση στο κτίριο, όπου στεγάζεται επί 25 χρόνια η κατάληψη «Λέλας Καραγιάννη», στη συμβολή των οδών Λέλας Καραγιάννη και Δροσοπούλου στην Κυψέλη. Αμέσως μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το σημείο, περίπου 80 άτομα ανακατέλαβαν το κτίριο. Η πύλη του κτιρίου είναι ανοικτή, ενώ έχει τοποθετηθεί νέο πανό στην είσοδο.
Νωρίτερα περίπου στη 1 το μεσημέρι, η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση κατά την οποία προσήχθησαν 16 άτομα, τα οποία οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ και αφέθηκαν ελέυθερα. Μάλιστα, έξω από τη ΓΑΔΑ ήταν συγκεντρωμένοι αρκετοί πολίτες, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους προσαχθέντες.

Ειδικότερα, άνδρες των ΕΚΑΜ με τροχούς έσπασαν τις αλυσίδες και δυνάμεις των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ εισέβαλλαν στο κτίριο. Τα ΜΑΤ ανέβηκαν στην ταράτσα, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένα αρκετά άτομα και προχώρησαν στις προσαγωγές. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης επιτηρούσε ελικόπτερο της αστυνομίας

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η επιχείρηση που διενεργήθηκε το πρωί από αστυνομικές δυνάμεις δεν ήταν «εκκένωσης» του κτιρίου, δεδομένου ότι δεν απαιτήθηκε κάτι τέτοιο από τον ιδιοκτήτη (σσ. στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών), αλλά έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παρανομίες.

Για τον λόγο αυτό, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και αφού δεν προέκυψε επιβαρυντικό στοιχείο για κανέναν, οι αστυνομικοί αποχώρησαν και έδωσαν τα κλειδιά στους προσαχθέντες.

Μετά την είσοδο των αστυνομικών στο κτίριο, υπήρξε παρέμβαση από το πανεπιστήμιο Αθηνών, στην οποία διευκρινιζόταν ότι δεν ζητήθηκε εκκένωση του κτιρίου.

«Το κτίριο Μεταξάτου είναι κληροδότημα των τριών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Σχολής Καλών Τεχνών.

«Στη συγκεκριμένη ενέργεια της Αστυνομίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και, απ΄ό,τι πληροφορούμαι από τους πρυτάνεις του Πολυτεχνείου, Σ. Σιμόπουλο, και της Σχολής Καλών Τεχνών, Γ. Χαρβαλιά, ουδεμία εμπλοκή είχαμε», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδ. Πελεγρίνης και πρόσθεσε: «Πριν από μερικούς μήνες είχαμε αναφερθεί και οι τρεις στην Πολεοδομία για να ελέγξει τη στατικότητα του κτιρίου, χωρίς ωστόσο έως σήμερα η πολεοδομία να έχει κατορθώσει να ελέγξει τον χώρο».

Πρόκειται για την αρχαιότερη κατάληψη, καθώς τον Απρίλιο του 1988 φοιτητές αποφάσισαν να καταλάβουν το εγκαταλελειμμένο κτίριο και να το μετατρέψουν σε χώρο αυτοστέγασης.  

Όπως συνέβη και στις δύο άλλες περιπτώσεις της βίλας Αμαλίας και Σκαραμαγκά, αρχικά μπήκαν στο κτίριο άνδρες των ΕΚΑΜ και στη συνέχεια άνδρες των ΜΑΤ.