Σε υψηλούς τόνους και χωρίς να αποφευχθούν ακόμη κι οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, την Τρίτη το μεσημέρι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κι οι οργανώσεις εργοδοτών κι εργαζομένων, διαπίστωσαν για μία ακόμη φορά ότι διαφωνούν σχετικά με την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή.
Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένει στη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία όλα τα καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. μπορούν αν το επιθυμούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνους - εξαιρούνται μόνο αυτά που είναι τύπου «shop in a shop» ή ανήκουν σε αλυσίδες. Κι αποστέλλεται η ρύθμιση στα τρία κόμματα της κυβέρνησης.

Στον αντίποδα οι εργαζόμενοι στο εμπόριο κι οι έμποροι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ειδικότερα στη χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Ανάπτυξης, συμμετείχαν εκτός της πολιτικής ηγεσίας εκπροσώποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών.

Στη διάρκεια της η αντιπαράθεση οξύνθηκε και εκτοξεύθηκαν ακόμη και προσωπικοί χαρακτηρισμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες από tovima.gr, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης απείλησε του κκ Χατζηδάκη και Σκορδά ότι θα αποχωρήσει από τη Ν.Δ. αν η κυβέρνηση περάσει τη ρύθμιση κι ότι σκοπεύει να στείλει προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Επίσης κατηγόρησε τον υπουργό και τον υφυπουργό πως κατ΄ αυτό τον τρόπο εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και του απάντησε ο κ. Σκορδάς λέγοντας του ότι «η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Και ξέρουμε ποιος και τι εξυπηρετεί...».

Ο υφυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι «εγώ γνωρίζω από αγορά» και του απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος «εγώ είμαι μόνιμος στην αγορά και θα αναγκαστώ να επωμιστώ μόνιμες συνέπειες στην αγορά από εσάς τους πολιτικούς που είστε περαστικοί».

Πάντως στην σφοδρή αντίδραση που προκλήθηκε ο κ. Σκορδάς, έσπευσε να δηλώσει ότι «αν το μέτρο αποτύχει θα το ακυρώσω. Θα βρω τρόπο να βάλω διάταξη που θα προβλέπει την επανεξέταση του άρθρου». Παρόλα αυτά όμως δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση του Ασημακόπουλου «τότε γιατί δεν θεσπίζεις την πιλοτική εφαρμογή του για ορισμένες Κυριακές μέχρι τον Οκτώβριο;».

Από την πλευρά του οι κ. Ασημακόπουλος και Βασιλόπουλος σύνδεσαν την παρουσία του κ. Δημακόπουλου με τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η ρύθμιση για τις Κυριακές. Κάποια στιγμή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ο γενικός γραμματέας της ΟΥΙΕ διατύπωσαν την εκτίμηση πως ο κ. Δημακόπουλος και ο ΣΕΛΠΕ θα σπεύσουν να προσβάλλουν δικαστικά το νόμο προκειμένου να είναι ανοικτά και τα μεγάλα καταστήματα όλες τις Κυριακές το χρόνο. Και κατηγόρησαν την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πως πίσω από την εξαίρεση που θεσπίζει κρύβεται αυτή η σκοπιμότητα.

Από την πλευρά ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Αντώνης Μακρής και ο εκπρόσωπος της Lamda Development επισήμαναν ότι δεν σκοπεύουν να προσβάλλουν το νόμο. Ο κ. Σκορδάς για να στηρίξει την επιλογή του υπουργείου επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία όπου έγινε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας αυξήθηκε κατά 1,5% με 3% (8.000 με 10.000 θέσεις εργασίας) η απασχόληση και αποκλιμακώθηκαν κατά 2,5% οι τιμές. Ενώ το 2005 όταν επιμηκύνθηκε το ωράριο λειτουργίας αυξήθηκε 13,5% ο όγκος πωλήσεων των καταστημάτων. Εντύπωση προκάλσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος απέφυγε να εμπλακεί στην αντιπαράθεση κι επεσήμανε ότι «είναι ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή σε πολλά ζητήματα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Σκοπός είναι οι αγορές να εκσυγχρονιστούν και όχι να απορρυθμιστούν. Ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του κόστους λειτουργίας για τις Κυριακές θα μπορούσε να χαμηλώσει η φορολογία για τις επιχειρήσεις». Κι ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Αντώνης Μακρής σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «τόσα χρόνια με τις ίδιες πολιτικές ρίξαμε την αγορά στα βράχια. Ας δούμε και με κάτι διαφορετικό τι θα γίνει...».