Μία οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Αναρχικοί για τη διάδοση των ανατρεπτικών δομών» ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσφατη εμπρηστική επίθεση σε τζιπ της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με προκήρυξή της που απεστάλη στο «XanthiPress.gr» και αναρτήθηκε στον ιστότοπο «Indymedia».

Στην προκήρυξη επικρίνεται ο ρόλος του ΥΠΕΞ και της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων στη Θράκη, κατά τις περασμένες δεκαετίες, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μειονοτικού στοιχείου της περιοχής. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, «...η διαχείριση της μειονότητας γίνεται για την καλύτερη επιβολή των όρων που βάζουν τα κράτη μεταξύ τους στο παιχνίδι των διακρατικών ανταγωνισμών» και πως «το Υπ.Εξ. αποτελεί εντολοδόχο των αφεντικών του ελληνικού κράτους όσον αφορά τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για εξωτερικές υποθέσεις» και «είναι αυτό που προασπίζει τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου στο εξωτερικό».

Η προκήρυξη αναφέρεται, επίσης, στη στάση της χώρας και του κεφαλαίου στη Βαλκανική χερσόνησο κατά τις τελευταίες δεκαετίες. «Ας θυμηθούμε τώρα πόσο εύκολα επεκτάθηκε το ελληνικό κεφάλαιο στα Βαλκάνια τη δεκαετία του '90 συμμετέχοντας σε δύο πολέμους» τονίζεται. Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση, γίνεται λόγος- μεταξύ άλλων -για «ολομέτωπη επίθεση στα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας και σε κομμάτια του ριζοσπαστικού κινήματος».