Την παραίτηση του από το «τιμόνι» του Ταχυδρομικού Τσμιευτηρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος Κλέων Παπαδόπουλος.
Επί θητείας του το ΤΤ επιβεβαίωσε το ρόλο του ως τράπεζα της αποταμίευσης και κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πελατών/καταθετών του αυξάνοντας μάλιστα εν μέσω κρίσης το μερίδιό του στις καταθέσεις στην ελληνική αγορά. Επίσης, καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια στην συνείδηση του κόσμου ως μια φιλική τράπεζα, δίπλα στον καταναλωτή. Η επόμενη μέρα για το ΤΤ είναι αβέβαιη, καθώς προωθείται η διάσπαση του σε "καλή" και "κακή" τράπεζα, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στην επιστολή παραίτησης του, το ΤΤ μπορεί να επιτελέσει έργο και να έχει ρόλο στην επόμενη μέρα του τραπεζικού συστήματος.


Η επιστολή του

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Αγαπητοί συνάδελφοι και μέλη του Δ.Σ. του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιώ την απόφασή μου να αποχωρήσω από την Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Πρόκειται για μια θέση που υπηρέτησα τα τελευταία τρία χρόνια με πλήρες συναίσθημα της ευθύνης και της βαρύτητας του ονόματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Τράπεζας, των μετόχων, των εργαζομένων, των πελατών μας, καθώς και της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Στην πορεία των χρόνων αυτών και εν μέσω μίας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου για τη χώρα μας, όλοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εργαστήκαμε σκληρά κατορθώνοντας καθημερινά να ξανακερδίζουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών, αναδεικνύοντας τον πρωταρχικό ρόλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ως την τράπεζα της αποταμίευσης. Επαναπροσδιορίσαμε το Ταμιευτήριο ως την κατ' εξοχή τράπεζα λιανικής τραπεζικής δίνοντας έμφαση στο δίκτυό μας και στους ανθρώπους μας.

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θέσαμε ψηλά τον πήχη που αφορά τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας, εστιάζοντας όχι μόνο στους αριθμούς αλλά και στους ανθρώπους. Για αυτό και τα αποτελέσματα των ποιοτικών μετρήσεων του δικτύου μας, που μας δείχνουν πάντα πρώτους και πρωτοπόρους, αποτελούν για εμάς τη μεγαλύτερη επιβεβαίωση και επιβράβευση. Γνωρίζετε βεβαίως τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε στις δομές της Τράπεζας βελτιώνοντας μεταξύ άλλων τις εγκριτικές διαδικασίες, τον έλεγχο κινδύνων, την εταιρική διακυβέρνηση και άλλα. Αλλά, το σημαντικότερο όλων ήταν το ότι κρατήσαμε τους Έλληνες πελάτες/καταθέτες μαζί μας, ενισχύοντας τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει μαζί τους.

Είμαστε περήφανοι που μετά από πολλή και σκληρή δουλειά μπορούμε να πούμε ότι οι πελάτες μας σήμερα - σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία - μας αισθάνονται δίπλα τους και όχι απέναντι. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ανθρώπους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που ανταποκρίθηκαν στις υψηλές απαιτήσεις της εποχής, καθώς και τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές για τη στενή και δημιουργική συνεργασία που είχαμε, σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Όλοι μαζί, και παρά τις δύσκολες αποφάσεις που συχνά χρειάστηκε να λάβουμε, θέσαμε τα θεμέλια για έναν ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο νέο τραπεζικό τοπίο, που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, ώστε να έχει ακόμα μεγαλύτερη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αισθάνομαι ικανοποίηση και αναγνώριση διότι παραδίδω τη σκυτάλη της διοίκησης σε εξαιρετικά στελέχη, τα οποία είχα την τιμή να επιλέξω προσωπικά και να συνεργαστώ μαζί τους εξαιρετικά καθ' όλη την διάρκεια. Είμαι πεπεισμένος ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρίσκεται σε ικανά χέρια και εύχομαι κάθε επιτυχία για τη συνέχεια.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση, Κλέων Παπαδόπουλος