Περισσότερα από 147 σκευάσματα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων σύμφωνα με προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος επισημαίνει ότι το πρόβλημα των ελλείψεων αυξάνεται το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» ο πρόεδρος του ΦΣΑ αποδίδει τις ελλείψεις στις συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, τα οποία επανεξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η τιμή διάθεσής τους είναι μεγαλύτερη. Στις ελλείψεις ?σημειώνει? συμβάλλουν και τα επαναλαμβανόμενα λάθη στο δελτίο τιμών, τα οποία οδηγούν σε εξαφάνιση ορισμένων σκευασμάτων.


Επειτα από τις συνεχείς μειώσεις τιμών, σχεδόν το σύνολο των φαρμάκων που διατίθενται στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανεξαγωγή τους, από ελληνικές φαρμακαποθήκες, σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, όπου η τιμή τους μπορεί να είναι έως και διπλάσια. Ελλείψεις προκαλούν και τα προβλήματα με την ανατιμολόγηση. Σε πολλά από τα σκευάσματα έχουν δοθεί λανθασμένες τιμές και οι εταιρείες δεν τα τιμολογούν, με αποτέλεσμα να μη διατίθενται στην αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αντιδρά με καθυστέρηση, καθώς για να θεωρηθεί ότι ένα φάρμακο λείπει από την αγορά, δεν πρέπει να το διαθέτει το 20% των φαρμακείων κάθε νομού. Ο πρόεδρος του ΦΣΑ εκτιμά ότι η διαδικασία αυτή έχει σοβαρά μειονεκτήματα, καθώς για να πιστοποιηθεί έλλειψη ενός σκευάσματος στην Αττική, πρέπει να στείλουν σχετικό έγγραφο 700 από τους 3.500 φαρμακοποιούς. Στο μεταξύ, την έκδοση δελτίου τιμών νέων φαρμάκων ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ). Ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής έκανε λόγο για καθυστέρηση δύο ετών στην έκδοση του δελτίου, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει φάρμακα τα οποία περιμένουν εδώ και καιρό χιλιάδες ασθενείς.

Εξαφανίστηκε και το... βιάγκρα!

Αφαντο είναι από τα ράφια των φαρμακείων το «βιάγκρα». Το μπλε χάπι έχει λάβει πολύ χαμηλή τιμή, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα να επανεξάγεται στο εξωτερικό. Ελλείψεις παρατηρούνται και σε δεκάδες άλλα σκευάσματα, για όλες τις παθήσεις, τα οποία διατίθενται σε πολύ χαμηλότερες ποσότητες από εκείνες που ζητά ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών της Αττικής.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται διάφορες μορφές των σκευασμάτων humira (ρευματολογικό), creon (για παθήσεις του παγκρέατος), mimpara (νεφρική ανεπάρκεια), pulmicort (αναπνευστικό), symbicort turboh (αναπνευστικό), atrovent (αναπνευστικό), micardis (αντιϋπερτασικό), mirapexin (νόσος Πάρκινσον), abilify (αντιψυχωσικό), aerolin diskus inh. (αναπνευστικό), flixotide diskus (αναπνευστικό), havrix (εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α), lamictal (αντιεπιληπτικό),seretida diskus (αναπνευστικό), risperdal consta (αντιψυχωσικό), exelon (νόσο Αλτσχάιμερ), leponex (αντιψυχωσικό), clexane (αντιθρομβωτικό), calcioral (ασβέστιο), atarax (αντιισταμινικό), keppra (αντιεπιληπτικό), celebrex (για την αρθρίτιδα).