Ποινή φυλάκισης 2,5 ετών επέβαλε πριν από λίγο το Πενταμελές Εφετείο σε δύο αστυνομικούς που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου ο οποίος δέχτηκε επίθεση από αστυνομικούς με πολιτικά ρούχα, μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 2006 στη Θεσσαλονίκη.

Αντίθετα το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης αθωώνοντας άλλους έξι αστυνομικούς που κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι ότι ξυλοκόπησαν τον Κύπριο Αυγουστίνο Δημητρίο μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 2006.Οι δύο αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Η βίαιη επίθεση των αστυνομικών είχει καταγραφεί και σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς μετά το περιστατικό, ενώ μάρτυρες υπήρξαν και καθηγητές του ΑΠΘ.

Λίγο νωρίτερα και ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την αθώωση των 6 από τους 8 αστυνομικούς υποστηρίζοντας πως οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για συνεργεία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη δεν συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή, ενώ και οι ενέργειές τους είχαν μόνο σκοπό απλώς τη σύλληψη. Ο κ. Δημητρίου ήδη έχει δικαιωθεί από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, το οποίο του επιδίκασε αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ, ενώ πρόσφατα αθωώθηκε και από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου κάθισε ο ίδιος στο εδώλιο, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και αντίστασης.

Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους κρίθηκαν ως φυσικοί αυτουργοί του ξυλοδαρμού, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Οι φερόμενοι ως «πρωταγωνιστές» του ξυλοδαρμού καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια είτε διά παραλείψεων είτε δι' ανεκτικότητας, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή. Επιπλέον, στον έναν από τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς του ξυλοδαρμού είχε επιβληθεί και ποινή φυλάκισης τριών μηνών για το αδίκημα της έμπρακτης εξύβρισης, καθώς στο βίντεο φαίνεται να βγάζει το σκούφο από τον Κύπριο και στη συνέχεια να τον ρίχνει στο έδαφος.

Από τους συνολικά 8 αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της ζαρντινιέρας οι τέσσερις έχουν αποχωρήσει από την ΕΛ.ΑΣ. ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν να υπηρετούν κανονικά.

Αυγουστίνος Δημητρίου: Νιώθω οργή και απογοήτευση

Οργισμένος και απογοτητευμένος εμφανίστηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο Αυγουστίνος Δημητρίου ο οποίος έπεσε θύμα της... ζαρντινιέρας το Νοέμβριο του 2006 στη Θεσσαλονίκη. Ο Κύπριος στις δηλώσεις του εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την αθώωση των έξι από τους οχτώ συνολικά αστυνομικών που κατηγορούνταν για την υπίθεση.

«Προς στιγμή δεν πίστευα στ' αυτιά μου όταν άκουσα τον πρόεδρο του δικαστηρίου. Νιώθω οργή και απογοήτευση. Αν εκείνη την ημέρα δεν υπήρχαν οι κάμερες να καταγράψουν τον ξυλοδαρμό ίσως τώρα να ήμουν και φυλακισμένος» είπε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρηση του από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.