Τον γύρο του κόσμου έκανε η παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

«Η Ελλάδα παραπέμπει πρώην υπουργό Οικονομικών για σκάνδαλο λίστας καταθετών» έγραψε το πρακτορείο Reuters επισημαίνοντας ότι η υπόθεση «προκάλεσε κλυδωνισμούς στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό». Παράλληλα, σημειώνεται ότι «προς ανακούφιση της κυβέρνησης ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέφυγε την παραπομπή για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών».

Το BBC στην αναφορά του, εκτός από την είδηση της παραπομπής του πρώην «τσάρου» της οικονομίας κάνει λόγο για «σχεδόν κωμικό» ελληνικό φορολογικό σκάνδαλο, προσθέτοντας ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι στο επίκεντρο του σκανδάλου, αφού φέρεται να έσβησε τρία ονόματα συγγενών του από τη λίστα.

Μνεία στην απόφαση της Βουλής κάνει και η ιστοσελίδα των Financial Times, με αρκετές λεπτομέρειες από τη μαραθώνια διαδικασία και στο ιστορικό της υπόθεσης, με πρωταγωνιστή τον κ. Παπακωνσταντίνου.

H ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι «φορολογικό σκάνδαλο φοροδιαφυγής πηγαίνει στο ελληνικό κοινοβούλιο». Η αναφορά σημειώνει ότι κοινοβουλευτική επιτροπή θα αποφανθεί εάν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος, κάνοντας λόγο για βαριές κατηγορίες.

«Η Ελλάδα παραπέμπει πρώην υπουργό Οικονομικών για φορολογικό σκάνδαλο» είναι το τίτλος του δημοσιεύματος του βρετανικού Guardian. «Η Αθήνα ψήφισε τη διερεύνηση των ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος φέρεται να αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ, με καταθέτες του εξωτερικού».

Παρόμοιο τίτλο έχει και η αγγλόφωνη έκδοση του αραβικού Al Jazeera, επισημαίνοντας ότι η Βουλή ψήφισε υπέρ της διερεύνησης των χειρισμών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έπειτα από συνεδρίαση 16 ωρών.


Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος