current views are: 1

21 Ιανουαρίου 2013
Δημοσίευση09:53

ΝΥ Times: Οι επιθέσεις ταράσσουν το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας

Εκτενή αναφορά στο χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο Mall κάνουν στα πρωτοσελίδα τους εφημερίδες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Δημοσίευση 09:53’
αρθρο-newpost

Εκτενή αναφορά στο χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο Mall κάνουν στα πρωτοσελίδα τους εφημερίδες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Εκτενή αναφορά στο χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο Mall κάνουν στα πρωτοσελίδα τους εφημερίδες της Ευρώπης και της Αμερικής.
Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times περιγράφει λεπτομερώς τα «χτυπήματα» που έχουν καταγραφεί σε διαφορετικούς κάθε φορά στόχους τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ελλάδα. Στην εφημερίδα αναφέρονται οι επιθέσεις στα σπίτια γνωστών δημοσιογράφων, οι πυροβολισμοί στα γραφεία της ΝΔ, αλλά και η επιχείρηση στη βίλα Αμαλίας. Οι New York Times σχολιάζoυν ότι οι αλλεπάλληλες επιθέσεις έρχονται να ταράξουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, έπειτα από μία μεγάλη περίοδο που τέτοιου είδους ενέργειες έδειχναν να έχουν καταλαγιάσει, εκφράζοντας έμμεσα φόβους για επιστροφή του εξτρεμισμού.

«Η κυβέρνηση από την πλευρά της, με οδηγό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προσπαθεί και δείχνει αποφασισμένη να πατάξει την ανομία και να προωθήσει ένα ισχυρό πρόγραμμα ασφαλείας». Η αντιπολίτευση ωστόσο συνεχίζει να υποστηρίζει ότι όλα αυτά γίνονται προκειμένου να αποσπαστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το οικονομικό σκάνδαλο που ταλανίζει τη χώρα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.

Και στο γερμανικό Τύπο η είδηση φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα με την Bild να αναφέρει ότι οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής στρέφουν τις έρευνές τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι ειδικοί λένε ότι το χτύπημα ότι φέρει τη σφραγίδα μιας νέας γενιάς αναρχικών, μηδενιστών και ταραξιών προερχόμενων από την μεσαία τάξη, γράφουν οι Los Angeles Times. «Είναι μια σαφής επίθεση στην κοινωνία, εναντίον του μέσου πολίτη ο οποίος θεωρούν ότι έχει παραιτηθεί αντί να επαναστατήσει κατά της λιτότητας και αυτών που την επιβάλλουν», λέει μιλώντας στην εφημερίδα η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, Μαίρη Μπόση.

«Η εγχώρια τρομοκρατία εξασθένισε στην Ελλάδα μετά τη σύλληψη- πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004- των μελών της 17 Νοέμβρη, την πλέον θανατηφόρα τρομοκρατική οργάνωση της χώρας, που διέφευγε επί μακρόν», επισημαίνουν οι LA Times, προσθέτοντας ότι πολλές ομάδες- μιμητές και παρακλάδια, έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στο προσκήνιο, πραγματοποιώντας μικρότερης έκτασης επιθέσεις, καταγγέλλοντας την παγκοσμιοποίηση, τη φτώχεια και τον καπιταλισμό.

«Η έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα στα τέλη του 2009, μαζί με την διογκούμενη αγανάκτηση κατά των πολιτικών ελίτ της χώρας, τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις και τις σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές, έχει προσφέρει νέο έδαφος στους εξτρεμιστές. Τότε όμως οι σπίθες δεν ξεκίνησαν πυρκαγιά», αναφέρει η εφημερίδα. «Τρία χρόνια κρίσης και αυτές οι ομάδες δεν έχουν βρει απήχηση, συμπάθεια ή ανοχή στην ελληνική κοινή γνώμη», δηλώνει στην εφημερίδα, ο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Όποια και αν είναι η πολιτική υποστήριξη που απολάμβαναν από ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα, έχει επίσης εξαφανιστεί. Ακόμη και τα εγκαταλελειμμένα κτήρια που κάποτε καταλάμβαναν ελεύθερα, έχουν ανακαταληφθεί μετά από αστυνομικές εφόδους». «Αυτό δεν ήταν απλά μια επίθεση εναντίον ενός κτηρίου. Ήταν ένα πλήγμα για τη δημοκρατία, την ομαλότητα και τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης την οποία αναπαράγουν οι LA Times. Το γεγονός ότι το χτύπημα στο Mall έρχεται μετά από σειρά επιθέσεων στα γραφεία πολιτικών κομμάτων, στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και σε οικίες δημοσιογράφων επισημαίνουν και άλλα μέσα, όπως το Bloomberg, αλλά και η γαλλική ιστοσελίδα 7sur7.


σχετικα αρθρα