Σκληρή είναι η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με του εργαζομένους του Μετρό, με αφορμή την απεργιακή κινητοποίησή τους και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη να κάνει λόγο για απεργίαμαϊμού» στις συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς.
«Οι εργαζόμενοι απεργούν αλλά πληρώνονται καθώς μετέρχονται διαφόρων κόλπων» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι «έχουν κάθε δικαίωμα να απεργούν, αλλά υπάρχουν και όροι και όρια». Σύμφωνα με τον υπουργό στις 18 Ιανουαρίου στο ΜΕΤΡΟ απεργούσε το 48% των εργαζομένων, στον ΗΣΑΠ το 44% και στο Τράμ μόλις το 3,94%. Στις 19 Ιανουαρίου απεργούσε μόλις το 16% των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ και χθες μόλις το 14%. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη οι εργαζόμενοι πληρώνονται. Προφανώς, υποστήριξε ότι το πετυχαίνουν μέσω αδειών αλλά και παρεμβάσεων τους στο κέντρο ελέγχου.

Παράλληλα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης. «Η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους πολίτες που μετακινούνται στη δουλειά τους. Θέλουν να απεργήσουν; Ας συμμετέχουν όλοι στην απεργία. Τώρα απεργούν χωρίς να σέβονται τις προθεσμίες και τις νόμιμες διαδικασίες. Για αυτό δόθηκε εντολή στη Διοίκηση να το ελέγξει και να δει η Δικαιοσύνη αν υπάρχει αδίκημα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι του Μετρό, απαντώντας στον κ. Χατζηδάκη ότι «γνωρίζουμε ποιοι μαϊμουδίζουν» προσθέτοντας ότι «οι μαϊμουδιές, για τις οποίες μίλησε, δεν αφορούν τους εργαζομένους».

«Η αγωνιστική μας έτσι κινητοποίηση είναι καθ’ όλα νόμιμη, όσο ακριβώς και ο πολύχρονος αγώνας των δικαστών», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Οι απεργοί σημειώνουν ακόμη ότι η στόχευση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη: «Επιζητούν να επιβάλουν την υποτίμηση της τιμής της εργατικής μας δύναμης. Θέλουν την ΣΤΑΣΥ πιο κερδοφόρα και έτσι πιο ελκυστική στον δήθεν επενδυτή ιδιώτη, στον οποίο στοχεύουν να την μεταβιβάσουν».