current views are: 1

22 Ιανουαρίου 2013
Δημοσίευση15:03

Προχωρά η κατασκευή χώρου αποτέφρωσης νεκρών στη Θεσσαλονίκη

Ενέργειες για τη χωροθέτηση Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών του Δήμου Θεσσαλονίκης, εντός των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, ξεκινά ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Δημοσίευση 15:03’
αρθρο-newpost

Ενέργειες για τη χωροθέτηση Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών του Δήμου Θεσσαλονίκης, εντός των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, ξεκινά ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Ενέργειες για τη χωροθέτηση Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών του Δήμου Θεσσαλονίκης, εντός των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, ξεκινά ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Σχετικό αίτημα πρόκειται να υποβληθεί στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη για τη σύμφωνη γνώμη του, διότι παρότι η συγκεκριμένη έκταση που προορίζεται για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο νόμος απαιτεί και την έγκριση του δήμου στον οποίο βρίσκεται. Το αίτημα εγκρίθηκε χθες, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013, από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την 1η τακτική συνεδρίαση του έτους.

Η δημιουργία αποτεφρωτηρίου, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα. Προτείνεται να κατασκευαστεί εντός των κοιμητηρίων της Θέρμης σε χώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης που σήμερα λειτουργεί ως φυτώριο, έκτασης 500-600 στρεμμάτων. Η θέση κατασκευής του, η οποία βρίσκεται εκτός ορίων σχεδίου πόλεως, μακριά από πηγές πόσιμου νερού, φρεάτια, μεμονωμένες κατοικίες, νοσοκομεία ή κλινικές θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη σε σχέση με άλλους χώρους που διαθέτουν κοιμητήρια, όπως αυτά της Μαλακοπής, της Αγίας Παρασκευής και της Ευαγγελίστριας. Επιπλέον, επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου, διότι δεν απαιτεί απαλλοτριώσεις.

Η σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου τεκμηριώνεται κυρίως από το περιβαλλοντικό του όφελος, δεδομένου ότι περιορίζει την εξεύρεση και δέσμευση σημαντικών εκτάσεων για την ίδρυση νέων νεκροταφείων, ενώ συγχρόνως επιφέρει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη λειτουργία του σε σχέση με τη συμβατική ταφή.  Επιπλέον, το έργο διαθέτει οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα, καθώς μειώνει τη διαρροή κεφαλαίων προς γειτονικές χώρες για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, ενώ υποστηρίζει το ατομικό δικαίωμα της αυτοδιάθεσης που κατοχυρώνεται από την κείμενη νομοθεσία.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έγκριση του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, υποβάλλεται ο φάκελος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων ΥΠΕΚΑ, Εσωτερικών και Υγείας, για τη χωροθέτηση και αδειοδότηση της κατασκευής του αποτεφρωτηρίου. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή και λειτουργία του αποτεφρωτηρίου σε δεύτερο στάδιο, χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και τους δημότες της Θεσσαλονίκης, σημείωσε κατά την εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε:

«Δεχόμαστε καθημερινά επιστολές και παραινέσεις για τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου από συμπολίτες μας από ολόκληρη την Ελλάδα, που μας παρακινούν να ολοκληρώσουμε το έργο. Θα βρεθεί η λύση ούτως ώστε να κατασκευασθεί το συντομότερο δυνατόν».

Πηγή: thesstoday.gr


σχετικα αρθρα