Στα άκρα φτάνει η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους στο Μετρό που έχουν προχωρήσει και σήμερα σε 24ωρη απεργία. Το Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισε εκ νέου απεργία, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, από την έναρξη έως τη λήξη λειτουργίας στο μέσο.
Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με μια σκληρή ανακοίνωσή κάλεσε τους «πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων» να συμμορφωθούν «μέχρι αύριο» με τις δικαστικές αποφάσεις, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

«Η ταλαιπωρία των πολιτών και η αναστάτωση της οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας δεν μπορεί να συνεχιστούν.

Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», αναφέρει ο κ.Κεδίκογλου. «Μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης καλούνται να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου», καταλήγει.

Ταυτόχρονα, σήμερα, εκτός από την 24ωρη στο Μετρό, θα γίνει στάση εργασίας σε ΗΣΑΠ και Τραμ από 12:00 έως 16:00. Τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν κανονικά.

Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στα λεωφορεία 11:00-16:00. Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου απεργία σε όλα τα Μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού.

Σκληρή απάντηση των εργαζομένων

«Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα» απαντούν στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ (ΗΣΑΠ- Τραμ), που πραγματοποιούν στάση εργασίας μέχρι τις 4 μμ, συνεδριάζουν το μεσημέρι της Τετάρτης, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις απειλές της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς της ΣΤΑΣΥ και τον βίαιο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Προτείνει στην κυβέρνηση να υπάρξει μια «εκεχειρία» τριών μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας να τεθούν σε διάλογο τόσο τα προβλήματα των συγκοινωνιών όσο και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας στο Μετρό), Αντώνης Σταματόπουλος δηλώνει πως «τέτοιες απειλές δεν μας φοβίζουν» και προσθέτει: «Απολυμένοι είμαστε από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Έχουμε υποστεί μείωση προσωπικού από μετατάξεις και απολύσεις, μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά και εργασιακά, τώρα μας απειλούν και με απολύσεις».

Αργά το μεσημέρι και οι εργαζόμενοι στο μετρό θα αποφασίσουν για το ποια στάση θα κρατήσουν.