Ένα «μίνι καζίνο» εντόπισαν την Τρίτη το βράδυ, αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Οικονομίας της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχή της Αθήνας, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς».  
Συνελήφθησαν για την υπόθεση αυτή με την αυτόφωρη διαδικασία, συνολικά δώδεκα άτομα (2 ημεδαποί και 10 αλλοδαποί, ηλικίας από 30 έως 69 ετών), ενώ αναζητείται ο 28χρονος ημεδαπός ιδιοκτήτης, ο οποίος απουσίαζε κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Από τους συλληφθέντες προέκυψε ότι οι δυο ημεδαποί ήταν υπεύθυνοι του καταστήματος και επέτρεπαν την διεξαγωγή των απαγορευμένων τυχερών παιγνίων, ενώ οι δέκα αλλοδαποί, συμμετείχαν ως παίκτες. Επιπλέον για τρεις από τους συλληφθέντες αλλοδαπούς διαπιστώθηκε ότι δεν κατείχαν τα προβλεπόμενα από το νόμο έγγραφα για την νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 38 ηλεκτρικά παιγνιομηχανήματα τύπου «φρουτάκια» και «ρουλέτα και το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ.  

Σημειώνεται ότι στο κατάστημα λειτουργούσε ειδικό σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης, το οποίο αποτελούνταν από 5 κάμερες, 1 καταγραφικό και 1 ηλεκτρονικός υπολογιστής με τα παρελκόμενά του), μέσω των οποίων γινόταν καταγραφή εικόνας των χώρων και των εισερχομένων – εξερχομένων ατόμων, προκειμένου να αποφεύγουν τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών. Για τον ίδιο λόγο, οι υπεύθυνοι του καταστήματος διέθεταν επίσης χειριστήρια ενεργοποίησης - απενεργοποίησης των παιγνιομηχανημάτων.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Το κατασχεθέν χρηματικό ποσό θα αποσταλεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα παραδοθεί στην Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών (πρώην Ο.Δ.Δ.Υ.) για φύλαξη.

Υπενθυμίζεται ότι, με το Νόμο 4002/2011, ο οποίος ρυθμίζει την «αγορά των παιγνίων» και τέθηκε σε ισχύ από 22 Αυγούστου 2011, προβλέπεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών σε όποιον διεξάγει τυχερά παίγνια χωρίς άδεια.

Όταν τα παίγνια είναι τεχνικά προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή από 100.000 έως 200.000 ανά παιγνιομηχάνημα. Τέλος όποιος μετέχει σε τυχερό παίγνιο, το οποίο διοργανώνεται χωρίς άδεια τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι τριών μηνών και με χρηματική ποινή από 5.000 έως 20.000 ευρώ.