Στα άκρα φτάνει η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς και της κυβέρνησης. Με εντολή του Αντώνη Σαμαρά οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να να συμμορφωθούν «μέχρι αύριο» με τις δικαστικές αποφάσεις, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι σκληραίνουν τη στάση τους και αναφέρουν πως «με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα».

Αργά το απόγευμα η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε νέα 24ωρη απεργία, ενώ η σημερινή απεργία κρίθηκε εκ νέου παράνομη από τη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ δηλώνει πως τα περιθώρια και η υπομονή έχουν εξαντληθεί και ο νόμος θα εφαρμοστεί. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους. Ιδιαίτερα καλεί τους εκπροσώπους τους να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις και να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική με την υιοθέτηση κάθε ημέρα και ενός νέου "αιτήματος".


Και προσθέτει «Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων, όμως, παρά τις τρεις δικαστικές αποφάσεις εξακολουθούν να κινούνται σε μη νόμιμα πλαίσια και ακολουθώντας παρελκυστική τακτική συνεχίζουν για έβδομη συνεχή ημέρα να ταλαιπωρούν τους πολίτες της Αττικής και να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομική ζωή της πόλης. Πρέπει να σταματήσουν να παγιδεύουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Τα περιθώρια και η υπομονή εξαντλήθηκαν. Δεν πάει άλλο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.



Νέα απεργία αύριο - Ποια μέσα θα λειτουργούν

Ταλαιπωρία για όγδοη συνεχή ημέρα περιμένει το επιβατικό κοινό, αφού νέα εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης οι εργαζόμενοι στο μετρό.

Την ίδια στιγμή, οΗλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Τραμ θα τραβήξουν χειρόφρενο από τις 12:00 έως τις 16:00, ενώ τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 17:00.
Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων:
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου

Το Μετρό δεν θα λειτουργήσει καθόλου, λόγω εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι.

Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Τραμ δεν θα λειτουργήσουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, λόγω στάσης εργασίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, λόγω στάσης εργασίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου:

Θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (η ώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή).

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου:

Θα πραγματοποιηθεί εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Στην κρατική ασφάλεια η δικογραφία για τις απεργίες

Η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας ανέλαβε να χειριστεί τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά από σχετική εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτας Φάκου, η οποία χθες παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα. 

Η εντολή της εισαγγελέως είναι η έρευνα για τη διερεύνηση ενδεχόμενης διάπραξης αδικημάτων να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο της έρευνας, βάσει της εισαγγελικής εντολής, θα κληθούν να εξεταστούν ως μάρτυρες μέλη της διοίκησης των εταιρειών συγκοινωνιών.

Η δικογραφία που απέστειλε η κ. Φάκου στην Κρατική Ασφάλεια περιλαμβάνει δημοσιεύματα που καταγγέλλουν απεργούς οι οποίοι φέρονται να πληρώνονται τις ημέρες απεργίας, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσαν ομαδικά ρεπό ή αναρρωτικές άδειες.

Επίσης περιλαμβάνει καταγγελίες ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα για το προσωπικό κατά τη διάρκεια των απεργιών, καθώς και δύο δικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που έκριναν τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αν διαπιστωθεί η διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης δικαστικής απόφασης από τους εργαζόμενους, τότε προβλέπεται ακόμη και απόλυσή τους. 

Οι κινητοποιήσεις, πάντως, έχουν κάθε φορά διαφορετικά αιτήματα και ώρες αποχής, αλλά σε κάθε περίπτωση το θέμα της νομικής αξιολόγησης για το κατά πόσο παραβιάζονται ή όχι οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου θα κριθεί τελικά από την υπό εξέλιξη έρευνα. Εκτός της παραβίασης της δικαστικής απόφασης, θα διερευνηθεί, επίσης, αν διαπράχθηκαν και τα αδικήματα της απιστίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

Σχετικό θέμα: Tελεσίγραφο της κυβέρνησης: «Συμμορφωθείτε μέχρι αύριο»