Τη δέσμευση για αποπληρωμή  των οφειλών που για τα πρώτα τέσσερα ταμεία του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στο 1,692 δισ. ευρώ και των 240 εκ. για τα ταμεία που εισήχθησαν στη συνέχεια, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το οποίο πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη στο γραφείο του υπουργού.
Στα ποσοστά κουρέματος και κατανομής των χρηματικών ποσών στους επί μέρους κλάδους και κατηγορίες γιατρών ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή, δηλώνοντας ότι αν του είχε δοθεί διαφορετική κατανομή των ποσοστιαίων αναλογιών από το Υπουργείο Υγείας, δε θα είχε αντίρρηση να τις υπογράψει.

Η κατανομή προβλέπει: 1) στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, μηνιαίως σε οφειλές έως 4.000 ευρώ 10% κούρεμα και σε οφειλές άνω των 4.000 ευρώ 20% κούρεμα και 2) στα Διαγνωστικά Κέντρα, μηνιαίως σε οφειλές έως 15.000 ευρώ 10% κούρεμα και σε οφειλές άνω των 15.000 ευρώ 20% κούρεμα.

Πρόκειται για την ποσοστιαία κατανομή που προτάθηκε από τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο και τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Σαλμά, στα ποσοστά που προσδιορίζονται 1% για τις φαρμακοβιομηχανίες, 8% για τα νοσήλια των κλινικών και 21% για τα υλικά κλινικών και προμηθευτών.

«Θεωρούμε ότι σε οτιδήποτε συμβαίνει θα πρέπει να υπάρχει ισότιμη και δίκαιη κατανομή. Ο Ιατρικός κόσμος, εδώ και 3 χρόνια πλήρωσε επίσημα το φόρο των οφειλόμενων ποσών κατά τη κατάθεση των αποδείξεων και τώρα ήρθε η στιγμή που δε θα μπορέσει να πληρωθεί τα ποσά για τα οποία φορολογήθηκε, ενώ ταυτόχρονα υπόκειται σε συνεχή κουρέματα (μέσα από το factoring και άλλες οριζόντιες περικοπές) στις ιατρικές πράξεις και επισκέψεις.» δήλωσε ο κος Πατούλης.