Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν την τελευταία τριετία τα ενεχυροδανειστήρια και τα καταστήματα αγοράς χρυσού στην Ελλάδα της κρίσης, με την υψηλή παραβατικότητα να αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό τους.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία Μητρώου Φορολογουμένων για την έναρξη των επιχειρήσεων αυτών την τριετία 2010-2012, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που διαβιβάστηκε στη Βουλή:

• Το 2010 έκαναν έναρξη 81 επιχειρήσεις με το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ δηλώθηκε και η έναρξη λειτουργίας 28 υποκαταστημάτων.

• Το 2011 έκαναν έναρξη 198 επιχειρήσεις και δηλώθηκε και η έναρξη 121 υποκαταστημάτων.

• Το 2012 έκαναν έναρξη 274 επιχειρήσεις και δηλώθηκε και έναρξη 245 υποκαταστημάτων.

Το έγγραφο που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη αποκαλύπτει ότι στους 292 ελέγχους που έχει διενεργήσει το ΣΔΟΕ το ποσοστό παραβατικότητας ξεπερνά το 60%, ενώ, όπως αναφέρεται έχουν ήδη προκύψει 1885 παραβάσεις και οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί πόσα ενεχυροδανειστήρια και πόσα καταστήματα αγοράς χρυσού έχουν ιδρυθεί ή εγκατασταθεί τα τελευταία τρία χρόνια στην Επικράτεια. Ο κ. Κυριαζίδης έχει επισημάνει την ανάγκη να διασφαλιστεί η σύννομη λειτουργία τους ζητώντας να διαβιβαστούν στη Βουλή στοιχεία για τα εισοδήματα που δηλώνουν κατά μέσο όρο.

Παρά την εντυπωσιακή αύξηση του ενδιαφέροντος για έναρξη ενεχυροδανειστηρίων και καταστημάτων χρυσού, τα στοιχεία του εισοδήματος κινούνται εξαιρετικά χαμηλά.

Για τις επιχειρήσεις Φυσικών Προσώπων, τα στοιχεία έχουν ως εξής:

-Οικονομικό Έτος 2011: 203 επιχειρήσεις με μέσο εισόδημα 4.139 ευρώ,

-Οικονομικό Έτος 2012: 380 επιχειρήσεις με μέσο εισόδημα 5.109 ευρώ.

Σημάδια των καιρών και τα καταστήματα που εκμεταλλεύονται την απελπισία χιλιάδων πολιτών...