Για όγδοη συνεχή ημέρα θα μείνει χωρίς Μετρό η Αθήνα την Πέμπτη, καθώς οι εργαζόμενοι του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό αποφάσισαν νέα εικοσιτετράωρη απεργία. Η κόντρα με την κυβέρνηση φτάνει στα άκρα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να έχει δώσει τελεσίγραφο μέχρι σήμερα για λήξη των κινητοποιήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση προεδιοποίησε με χρήση κάθε νόμιμου μέσου από την πλευρά της κυβέρνησης.
Αναλυτικότερα, στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι και στον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) 12:00 -4:00, στο τραμ επίσης 12:00-4:00, ενώ τα λεωφορεία δεν θα κυκλοφορούν από τις 11:00 έως τις 5:00. Κανονικά θα κινηθούν τα τρόλεϊ.

ΣΤΑΣΥ ΑΕ:  Δεν πάει άλλο - Ο νόμος θα εφαρμοστεί

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, που διαχειρίζεται τα μέσα σταθερής τροχιάς, επικαλούμενη και νέα δικαστική απόφαση που κρίνει παράνομη και την απεργία της Τετάρτης, κλιμακώνει την αντίδρασή της τονίζοντας ότι «οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να σταματήσουν να παγιδεύουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Τα περιθώρια και η υπομονή εξαντλήθηκαν. Δεν πάει άλλο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσέφυγε και σήμερα στη Δικαιοσύνη κατά των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα σταθερής τροχιάς και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αριθμόν 111/2013/23-1-2013 απόφασή του έκρινε και τις σημερινές απεργίες παράνομες και απαγόρευσε τη συνέχιση τους».

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων, όμως, παρά τις τρεις δικαστικές αποφάσεις εξακολουθούν να κινούνται σε μη νόμιμα πλαίσια και ακολουθώντας παρελκυστική τακτική συνεχίζουν για έβδομη συνεχή ημέρα να ταλαιπωρούν τους πολίτες της Αττικής και να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομική ζωή της πόλης.»

Η Διοίκηση της εταιρείας καλεί, όλους τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους. Ιδιαίτερα καλεί τους εκπροσώπους τους να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις και να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική με την υιοθέτηση κάθε ημέρα και ενός νέου “αιτήματος”».

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να σταματήσουν να παγιδεύουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Τα περιθώρια και η υπομονή εξαντλήθηκαν. Δεν πάει άλλο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί».

Τελεσίγραφο από την κυβέρνηση

Τελεσίγραφο στους εργαζόμενους των μέσων μεταφοράς που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Μέχρι αύριο (Πέμπτη) οι πρωτεργάτες να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου» είπε στον Βήμα 99,5. 

«Η νομοθεσία προβλέπει τι πρέπει να γίνει σε όσους πρωτοστατούν στις απεργίες» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι μεταξύ των δικαστικών συνεπειών είναι και η απόλυση.

«Η ταλαιπωρία των πολιτών και η αναστάτωση της οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας δεν μπορεί να συνεχιστούν. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς» είπε.

Ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε, επίσης, ότι «υπάρχει σκοπιμότητα και μικροκομματικά συμφέροντα, αλλά κανείς δεν θα βγει να πει ότι ευθύνεται για όλη αυτή την ταλαιπωρία». 

Αμετακίνητοι οι εργαζόμενοι

«Πρέπει να αντισταθούμε. Είναι αποφασισμένοι να μας τελειώσουν» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι προτάσεις γίνονται αλλά «δεν βλέπουμε φως». 
Ο κ.Σταματόπουλος τόνισε πως όλα δείχνουν ότι το μετρό οδεύει προς ιδιωτικοποίηση. «Είναι υποχρέωσή μας να αντισταθούμε» είπε.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ κατήγγειλαν «τις μεθοδεύσεις και τις απειλές της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς της ΣΤΑΣΥ και το βίαιο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις».