ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη σε ΑΚΤΩΡ και ΕΡΓΟΣΕ - Τι απαντά η τεχνική εταιρεία

Δημοσίευση 24 Ιανουαρίου 2013, 14:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ποινική δίωξη σε ΑΚΤΩΡ και ΕΡΓΟΣΕ - Τι απαντά η τεχνική εταιρεία
Facebook Twitter Whatsapp
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία σε βάρος των υπευθύνων της ΕΡΓΟΣΕ και της AKΤΩΡ αναδόχου εταιρείας, για τη μη ολοκλήρωση παρά τη συνεχή χρηματοδότησή του έργου για τον εκσυγχρονισμό υποδομών του δικτύου και διάνοιξης σήραγγας στη Φθιώτιδα.
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία σε βάρος των υπευθύνων της ΕΡΓΟΣΕ και της AKΤΩΡ αναδόχου εταιρείας, για τη μη ολοκλήρωση παρά τη συνεχή χρηματοδότησή του έργου για τον εκσυγχρονισμό υποδομών του δικτύου και διάνοιξης σήραγγας στη Φθιώτιδα.
Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά του πρώην και του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ και σε βάρος των αρμοδίων για την εκτέλεση υπαλλήλων της και αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα με ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας της εταιρείας. Επίσης, σε βάρος των αρμοδίων στελεχών της αναδόχου εταιρείας απαγγέλθηκε κατηγορία για άμεση συνέργεια στην απιστία, ενώ ο νόμιμος εκπρόσωπός της διώκεται για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη και ερευνήθηκε από τον εισαγγελέα κ. Κορέα μετά από Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και αναφορά της ΕΡΓΟΣΕ για την μη ολοκλήρωση του έργου που ξεκίνησε το 2007, παρά την αδιάκοπτη χρηματοδότηση του.

Στο πόρισμα που εστάλη και ερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη αναφέρεται ότι το έργο δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας υιοθέτησης εκ μέρους της ΕΡΓΟΣΕ επάλληλων προτάσεων της αναδόχου για τροποποιήσεις της εγκεκριμένης μελέτης, πρακτική που είχε ως αποτέλεσμα την διόγκωση του κόστους.

Επιπλέον, η ΕΡΓΟΣΕ φέρεται να παρέλειψε να εισπράξει τις προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες οι οποίες κατέπεσαν. Επίσης να έκανε διπλές πληρωμές για εργασίες ήδη τιμολογημένες και τέλος να κατέβαλε αποζημιώσεις που θα έπρεπε να καταβάλει η ανάδοχος ή η ασφαλιστική εταιρεία. Κατά την εισαγγελική εκτίμηση η ζημιά του Δημοσίου υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Την υπόθεση θα αναλάβει ανακριτής για την διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Σε επικοινωνία που είχε το newpost.gr με την ΕΡΓΟΣΕ τονίστηκε ότι η δίωξη δεν αφορά στην εταιρεία καθώς όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά η εταιρεία δεν έχει κάποια σχέση με το έργο αφού δεν περνάει από εκεί γραμμή. 

Η απάντηση της ΑΚΤΩΡ

Την εκτίμηση ότι η εταιρεία θα δικαιωθεί εκφράζει η διοίκηση της τεχνικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε διευκρινίζει ότι:

«1) Όπως αποδεικνύεται από αδιαμφισβήτητα στοιχεία Διεθνούς Ελεγκτικού Οίκου το κόστος των εργασιών του επίδικου έργου μέχρι την 30-9-12 ανήλθε στο ποσό των € 172.690.294, έναντι του οποίου η εταιρεία ΑΚΤΩΡ εισέπραξε το ποσό των € 160.181.210, έχοντας ζημία της τάξεως των € 12.509.084.

2) Είναι παράδοξο λοιπόν να αναζητούνται ποινικές ευθύνες για ένα έργο, που μάλιστα συνεχίζεται, από το οποίο η εταιρεία μας υπέστη αποδεδειγμένη ζημία. Θεωρούμε ότι η σχετική πραγματογνωμοσύνη της επιτροπής του ΤΕΕ, που αποτελεί τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας και βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δικαιώσει τις θέσεις μας.

3) Η δίωξη ασκήθηκε διότι, ατυχώς, υπήρξε μία Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, η οποία υιοθέτησε μονόπλευρα τις απόψεις του μελετητή του έργου, ο οποίος βρίσκεται σε αντιδικία με την ΕΡΓΟΣΕ για απαιτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς οι συντάκτες της να αισθανθούν την ανάγκη να καλέσουν εκπροσώπους μας και να λάβουν πλήρη γνώση των θέσεών μας, που ανατρέπουν πλήρως τα συμπεράσματά τους.

4) Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είμαστε βέβαιοι ότι η αναμενόμενη πραγματογνωμοσύνη θα μας δικαιώσει και η ανάκριση που θα ακολουθήσει θα αναδείξει την ανυπαρξία δικών μας ευθυνών και οποιουδήποτε παρανόμου οφέλους, ώστε η υπόθεση αυτή να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό.»