Απάτη με συνταγές πανάκριβων φαρμάκων και σκευασμάτων που γράφτηκαν και εκτελέστηκαν σε ονόματα νεκρών έφεραν στο φως οι έλεγχοι που γίνονται στον ΕΟΠΥΥ.
Το κέρδος για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους γιατρούς που έχουν εντοπιστεί να μετέχουν στα κυκλώματα εικονικής συνταγογράφησης φτάνει τα 30.000 ευρώ, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των ελέγχων που διεξήγαγε το τελευταίο τρίμηνο ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ), δεν δίσταζαν να συνταγογραφούν φάρμακα σε πεθαμένους και ανασφάλιστους.

Οι «ράμπο» της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του ΣΔΟΕ κάνουν φύλλο και φτερό τους φακέλους που τους παρέδωσε ο ΕΟΠΥΥ με φαρμακευτικές συνταγές, αποδείξεις και τιμολόγια για τον καταλογισμό ευθυνών σε καλοστημένα κυκλώματα.

Εμπλεκόμενοι στα κυκλώματα αυτά είναι γιατροί, φαρμακοποιοί, ελεγκτές και ασφαλισμένοι στα ασφαλιστικά βιβλιάρια των οποίων αναγράφονται εν αγνοία τους συνταγές χιλιάδων ευρώ. «Επιδημία» εικονικών συνταγογραφήσεων εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο, στη Μυτιλήνη αλλά και στην Ανατολική Αττική, όπου μόνο ένας γιατρός είχε συνταγογραφήσει εικονικά για 23 ασφαλισμένους 123 συνταγές εν αγνοία τους.