Ανησυχητικές διαστάσεις για τους Ηλείους κυνηγούς έχουν λάβει τα αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπών κυνηγόσκυλων, τα οποία  σε αρκετές περιπτώσεις χάνονται μυστηριωδώς ακόμη και από απομακρυσμένα σημεία, των οποίων την ύπαρξη λίγοι γνωρίζουν...

Σύμφωνα με τα kinigetikanea.gr, οι κλοπές των κυνηγόσκυλων γίνονται με πλήρη γνώση των ικανοτήτων τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή τους διαδραματίζουν οι «σύνδεσμοι» που έχει δημιουργήσει και επεκτείνει το κύκλωμα εμπορίας των ζώων σε τοπικό επίπεδο.

Πριν από δύο χρόνια περίπου, στην περιοχή της Ζαχάρως είχαν πάλι σημειωθεί κλοπές ακριβών κυνηγόσκυλων (κυρίως γουρουνόσκυλων και λαγόσκυλων), των οποίων έκτοτε τα ίχνη αγνοούνται (εκτός από μια περίπτωση που το σκυλί απελευθερώθηκε σε ορεινή περιοχή αφού έσφιγγε ο κλοιός γι? αυτούς που το είχαν αρπάξει!)

Τα κίνητρα για την κλοπή ενός καλού κυνηγόσκυλου είναι ισχυρά και σχετίζονται κυρίως με την τιμή του, η οποία αγγίζει μέχρι τις 10.000  ευρώ! Συνεπώς, αν αναλογιστεί κανείς πως πανελλαδικά κάθε χρόνο κλέβονται εκατοντάδες πανάκριβα κυνηγόσκυλα, εύκολα καταλαβαίνει πως το «δέλεαρ» είναι εκατομμύρια ευρώ!

Ιδιαίτερα  σημαντικό είναι το γεγονός πως τα χρήματα αυτά φτάνουν στις τσέπες των επιτήδειων σαν «μαύρα» και δεν υπόκεινται σε καμιά φορολογία, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει τεράστια ποσά.

Το κύκλωμα εκτός από την εμπορία  των κλεμμένων κυνηγόσκυλων, συχνά φτάνει και σε εκβιασμούς των ιδιοκτητών τους  με χαρακτηριστική την περίπτωση σκυλιού από την Ηλεία που βρέθηκε στη Θήβα με τη μεσολάβηση... δικηγόρου, ο οποίος γνώριζε την πορεία του ζώου, και ζήτησε 500 ευρώ από τον κάτοχό του για να το πάρει αυτός πίσω!

Σε μια άλλη πιο κραυγαλέα περίπτωση που μαρτυρούν κυνηγοί στα kinigetikanea.gr, ο κάτοχος κλεμμένου κυνηγόσκυλου έπειτα από πληροφορίες που είχε από γνωστό του, οδηγήθηκε με... δεμένα  τα μάτια σε κυνοτροφείο όπου υπήρχαν πολλά σκυλιά -προφανώς κλεμμένα- και αφού πλήρωσε το ξαναπήρε πίσω!

Επίσης, πριν από λίγα χρόνια κυνηγός από την Ηλεία απευθύνθηκε σε έμπορο σκυλιών για να πάρει συγκεκριμένη ράτσα, ο οποίος εκείνη τη στιγμή δεν είχε, αλλά ύστερα από λίγες ημέρες τον ειδοποίησε πως είχε βρει το κυνηγόσκυλο που ήθελε και τελικά του το έστειλε αφού πληρώθηκε αδρά...

«Δόλωμα» τα θηλυκά;

Το κύκλωμα εκτός από τους «συνδέσμους» σε κάθε περιοχή, χρησιμοποιεί και τους πιο εξελιγμένους αλλά και... φυσιλογικούς τρόπους προκειμένου να κλέψει τα κυνηγόσκυλα.

Ένας από αυτούς είναι η «προσέλκυση» των αρσενικών με την... ωορρηξία, γεγονός που οδηγεί αστραπιαία τα πρώτα μέσα στις κλούβες οχημάτων όπου βρίσκονται τα θηλυκά!

Για τους πιθανούς συμμετέχοντες στο κύκλωμα κλοπής και εμπορίας κυνηγόσκυλων, δημιουργούνται υπόνοιες σε τοπικό επίπεδο και συχνά «φωτογραφίζονται» τα ίδια άτομα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί κάτι επίσημα.

Μάλιστα κατά καιρούς ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες ωστόσο ζητούν επαρκή στοιχεία για να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Επομένως, η λήψη μέτρων επίσημης καταγραφής και σήμανσης των ζώων αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπισης της μάστιγας των κλοπών κυνηγόσκυλων, αφού επί σειρά ετών δεν έχει εξαρθρωθεί το κύκλωμα κλοπής και εμπορίας τους.

Ο νέος νόμος εξάλλου καθιστά υποχρεωτική την τοποθέτηση μικροτσίπ σε όλους τους σκύλους (εκτός από τους ποιμενικούς)

και ίσως με αυτόν τον τρόπο περιοριστεί το πρόβλημα των κλοπών κυνηγόσκυλων, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει πολύ αυστηρότερες ποινές γι' αυτό ειδικά το αδίκημα...

Συγκεκριμένα, τα κυνηγόσκυλα διαχωρίζονται ως προς αυτό από τα υπόλοιπα σκυλιά για τα οποία η κλοπή τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ, και ορίζεται ότι η κλοπή κυνηγόσκυλου τιμωρείται με πρόστιμο από 5.000 έως 8.000 ευρώ (!), καθώς και φυλάκιση ενός έτους.

TAGS