Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ και στον ΟΣΕ στη γενική συνέλευση των σωματείων τους, καθώς και οι τεχνικοί των λεωφορείων. 
Ωστόσο, οι οδηγοί λεωφορείων διαφοροποιήθηκαν σε πείσμα των συναδέλφων τους που ήδη έχουν βγάλει στους δρόμους τα τρόλεϊ και λειτουργούν τα τρένα και τον προαστιακό και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παρατείνοντας την ταλαιπωρία των πολιτών.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της, εμμένει στη στάση που τήρησε και με τους απεργούς του Μετρό και ως προς τους οδηγούς των λεωφορείων, ξεκαθαρίζοντας ότι πάνω από όλα και όλους είναι ο νόμος και η εξυπηρέτρηση των πολιτών.

Άλλωστε, με ξεκάθαρα τα πολιτικά οφέλη από την πολιτική επιστράτευση των απεργών εργαζομένων στο Μετρό στην κυβέρνηση στέλνουν το μήνυμα: «Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της», προετοιμάζοντας έτσι τους απεργούς για το ενδεχόμενο της εφαρμογής του μέτρου της επίταξης.  

Ωστόσο, οι απεργοί στα ΜΜΜ δεν έχουν κλείσει οριστικά την πόρτα στο διάλογο με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και προαλείφονται για μια πιο «ψύχραιμη» λύση του ζητήματος.

Παραμένει «καυτό» το απεργιακό... μέτωπο

Το μέτωπο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα «συνοδεύσουν» οι αγρότες, οι οποίοι... ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους και επιδιώκουν να «κόψουν» την Ελλάδα στα δύο βγάζοντας τα οχήματά τους στους εθνικούς κόμβους. 

Οι αγρότες της Θεσσαλίας κατευθύνονται από το πρωί προς τον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στην εθνική οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης και επί τόπου θα αποφασίσουν το απόγευμα εάν θα προχωρήσουν σε κλείσιμο επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας. 

Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό και οπως υπογράμμισαν μέχρι και την Τετάρτη δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση, αναμένοντας τα αποτελέσματα των επαφών στην Αθήνα.

Αντίστοιχη στάση υιοθετούν οι αγρότες και στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Τετάρτη θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ανάλογα πάντα και με τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσουν.

Την ίδια ώρα, και η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ εξήγγειλε απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη.  Πιο συγκεκριμένα, πανελλαδική 24ωρη απεργία για την Πέμπτη, εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη (31 Ιανουαρίου) εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ως ένδειξη συμπαράστασης των απεργών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμη, με ανακοίνωσή της καλεί τη ΓΣΕΕ «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών της», καθώς «τέσσερις μέρες μετά την επιστράτευση των συναδέλφων μας στο Μετρό δεν έχει πάρει καμία ουσιαστική απόφαση αντίδρασης απέναντι σ'αυτή την αντισυνταγματική απόφαση που καταργεί τους συνδικαλιστικούς αγώνες».

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων θα συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Χωρίς ιατρική περίθαλψη θα μείνουν οι ασθενείς την Πέμπτη, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί(ΟΕΝΓΕ) αλλά και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία.

Τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά. Γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ διαμαρτύρονται και τη συνεχή υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος, την υποχρηματοδότηση καθώς μεταξύ άλλων και για τη μη εξόφληση εφημεριών και υπερωριών. 

Όμως η ταλαιπωρία των ασθενών δεν τελειώνει εδώ καθώς όλοι οι φορείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (γιατροί, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα) σκοπεύουν να μπλοκάρουν την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ από την 1η Φεβρουαρίου επειδή η κυβέρνηση προχωρά σε κούρεμα των παλαιών οφειλών τους. Γεγονός που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ- περίπου 10 εκατομμύρια- θα αναγκαστούν να πληρώνουν από την τσέπη τους για γιατρούς και εξετάσεις και στη συνέχεια να διεκδικούν από τον ΕΟΠΥΥ τα χρήματά τους.

Αναστασία Γαλάνη