Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μελετά η τουρκική κυβέρνηση

Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μελετά η τουρκική κυβέρνηση
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρωθυπουργός να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος το πρωθυπουργικό γραφείο στην Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, υπό τη μορφή ιδωτικού-βακουφικού ή ξένου πανεπιστημίου. 

Το θέμα αυτό που αποτελεί πάγιο ελληνικό αίτημα ξαναήρθε στο προσκήνιο έπειτα από οδηγία του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού, ενώ το ζητούμενο είναι να βρεθεί τρόπος να επαναλειτουργήσει η σχολή ως ανώτερη. 

Για αυτό υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία αφορά στο πανεπιστήμιο ευαγούς ιδρύματος (βακούφι). Έτσι, θα επιτραπεί να ιδρυθεί εκ νέου η σχολή ως βακουφική ανώτερη σχολή. Βακουφικά πανεπιστήμια και ανώτερες σχολές υπάρχουν στην Τουρκία και υπάγονται στο Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας, αλλά έχοντας διοικητική αυτονομία.

Η δεύτερη εκδοχή και πιο πιθανή είναι να επαναλειτουργήσει η σχολή, με υπαγωγή σε ξένο πανεπιστήμιο. Στην περίπτωση αυτή το πανεπιστήμιο θα υπάγεται στη νομοθεσία της ξένης χώρας. 

Υπάρχει ωστόσο μια τρίτη εκδοχή που είναι να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση έτσι ώστε η Θεολογική Σχολή να επαναλειτουργήσει με το καθεστώς που είχε το 1971, όταν είχε κλείσει με απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο