current views are: 1

29 Ιανουαρίου 2013
Δημοσίευση05:09

«Παζάρι» για αφορολόγητο και αγροτεμάχια στον ενιαίο φόρο ακινήτων

Φόρο από το πρώτο ευρώ στην ακίνητη περιουσία εξετάζει και πάλι το υπουργείο Οικονομικών με στόχο έσοδα 2 δισ. ευρώ εφέτος και 3 δισ. ευρώ το 2014.

Δημοσίευση 05:09’
αρθρο-newpost

Φόρο από το πρώτο ευρώ στην ακίνητη περιουσία εξετάζει και πάλι το υπουργείο Οικονομικών με στόχο έσοδα 2 δισ. ευρώ εφέτος και 3 δισ. ευρώ το 2014.

Φόρο από το πρώτο ευρώ στην ακίνητη περιουσία εξετάζει και πάλι το υπουργείο Οικονομικών με στόχο έσοδα 2 δισ. ευρώ εφέτος και 3 δισ. ευρώ το 2014.
Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στον διάλογο που διενεργείται υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη εμφανίζονταν να έχουν συμφωνήσει πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων στην καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 50.000-100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα «Νέα», με τον τρόπο αυτόν θα εξαιρούνταν επτά στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων από τη νέα μόνιμη φορολογική επιβάρυνση, η οποία θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σήμερα σε όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και το χαράτσι με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αποτελούσε αρχικά έκτακτο φόρο περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης, όμως, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο νέος φόρος και να αρχίσει να εισπράττεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον προσεχή Σεπτέμβριο, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εισηγήθηκαν να μην υπάρχει αφορολόγητο.

Στο σκεπτικό της συγκεκριμένης πρότασης ο φόρος μοιράζεται σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες εισπράξεις και περιορισμό των ανώτερων φορολογικών συντελεστών. Από την άλλη πλευρά, το ΠΑ- ΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επιμένουν στην εξαίρεση των μικροϊδιοκτητών εις βάρος όσων έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι ο φόρος μοιράζεται σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες εισπράξεις και περιορισμό των ανώτερων φορολογικών συντελεστών, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν στην εξαίρεση των μικροϊδιοκτητών.

Αντιθέτως, η ΝΔ φέρεται να προκρίνει ενιαία κλίμακα φορολόγησης. Οι διαφορές αυτές θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν σε νέα συνάντηση των Αντώνη Παναγόπουλου από τη ΝΔ, Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Ιωαννίδη από τη ΔΗΜΑΡ με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη την προσεχή Παρασκευή.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το θέμα θα παραπεμφθεί στον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα. Δεδομένο είναι πάντως ότι ο νέος φόρος θα αρχίσει να εισπράττεται το αργότερο από τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα αποδώσει περίπου 2 δισ. ευρώ εφέτος (καθώς από τα 3,7 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό ως έσοδα από φόρους ακινήτων τα 1,9 δισ. ευρώ αφορούν «ουρές» εισπράξεων από το χαράτσι και τους ΦΑΠ 2010, 2011 και 2012).

Επειτα όμως από «ρετουσάρισμα» θα δίνει 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το 2014 και θα επιβληθεί σε κάθε είδους ακίνητο: από σπίτια, γραφεία και καταστήματα έως οικόπεδα και χωράφια.


σχετικα αρθρα