Να έρθουν για δουλειά στην Ελλάδα προτρέπει η Σουηδία τους νέους της.  Την εκστρατεία αυτή άρχισε η σουηδική υπηρεσία για την απασχόληση, που προτρέπει τους άνεργους νέους Σουηδούς να αναζητήσουν καλοκαιρινή εργασία στις χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση και την έλλειψη θέσεων εργασίας, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

"Εκατοντάδες θέσεις εργασίας για την καλοκαιρινή σεζόν γύρω από τη Μεσόγειο μπορούν να καλυφθούν από νεαρούς Σουηδούς", γράφει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Ζητούνται μεταξύ άλλων γυμναστές, χορογράφοι, σκηνογράφων, τεχνικοί ήχου και εικόνας, έτοιμοι να εξυπηρετήσουν μια πελατεία από τη Σκανδιναβία στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο. Οι θέσεις αυτές θα ανακοινωθούν στη διάρκεια έκθεσης που εγκαινιάζεται στην πόλη Μάλμο στις 4 Φεβρουαρίου.

Ορισμένες από αυτές τις θέσεις εργασίας, που βρίσκονται σε τουριστικά συγκροτήματα, δεν είναι εύκολα προσβάσιμες στους νέους των χωρών αυτών, γιατί απαιτείται η γνώση μιας σκανδιναβικής γλώσσας, εξηγεί η Κριστίνα Γκάρντεμπρο Γιόχανσον, σύμβουλος του προγράμματος για τις ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας.

"Ελπίζουμε ότι οι Σουηδοί νέοι μας θα πάρουν αυτές τις θέσεις εργασίας, τις οποίες προσφέρουν εταιρίες που έχουν καλή εμπειρία με τους Σουηδούς νεαρούς εργαζόμενους", τόνισε.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών στη Σουηδία ανέρχεται στο 24%, ενώ στην Ελλάδα και την Ισπανία ξεπερνά το 50%.