Αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε ενεχυροδανειστήρια πραγματοποίησε σήμερα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στo πλαίσιo του προγράμματος ελέγχων για την παραβατικότητα σε επιχειρήσεις.
Τα ευρήματα του ΣΔΟΕ είναι άκρως αποκαλυπτικά του οργίου φοροδιαφυγής και απάτης που παρουσιάζεται στις εν λόγω επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 300 ενεχυροδανειστήρια με παραβατικότητα άνω του 50%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ειδικές περιπτώσεις όπου κατασχέθηκαν και ποσότητες χρυσού. Αναλυτικά:

1. Η ανακάλυψη αδήλωτης αποθήκης ενεχυροδανειστηρίου στο 2ο υπόγειο κτηρίου στο κέντρο της Αθήνας, όπου το ΣΔΟΕ εντόπισε και κατέσχεσε 35 κιλά κοσμήματα σε 4 σακούλες, έτοιμα για λιώσιμο και 29 κουτιά με χρυσά και αργυρά κοσμήματα.

2. Η ανακάλυψη παράνομου ενεχυροδανειστηρίου στη Θεσσαλονίκη με χώρο τήξης χρυσού, στον οποίο διαπιστώθηκε η μη έκδοση τιμολογίου πώλησης για κοσμήματα αξίας 26.240 ευρώ, η μη έκδοση τιμολογίου αγοράς – δελτίου αποστολής για χρυσά κοσμήματα αξίας 80.000 ευρώ. Επιπλέον, κατασχέθηκαν 26.000 ευρώ σε μετρητά, τιμαλφή αξίας 80.000 ευρώ, 2 συσκευές τήξης χρυσών κοσμημάτων, 1 συσκευή καθαρισμού κοσμημάτων και 1 ζυγαριά ακριβείας.

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη ιδιοκτήτη του παράνομου ενεχυροδανειστηρίου, 58 ετών και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο. Ο έλεγχος έγινε παρουσία Εισαγγελέα. Από την Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ, έχει εκπονηθεί σχέδιο ελέγχου αεροπορικών αποστολών και εξαγωγών χρυσού που απεστάλησαν από τη χώρα μας προς το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, έχουν παραληφθεί στοιχεία αποστολών και εξαγωγών με δηλωθέντα προϊόντα χρυσό, κράματα χρυσού, κοσμήματα κλπ, κατά τα έτη 2010-2012 και έγιναν από τριάντα έξι πρακτορεία.

Τα στοιχεία αυτά, έχουν αποσταλεί για έλεγχο στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις ΣΔΟΕ.
TAGS