Την ανάπτυξη και αξιοποίηση, μέσω ιδιωτών, πέντε ακινήτων τού δήμου Πειραιά, ενέκρινε με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Στ. Καλογιάννης.
Τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν και θα αξιοποιηθούν, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, με προεπιλογή.

Με τη σύμβαση θα παραχωρείται η χρήση και εκμετάλλευση των παραπάνω ακινήτων για 40 έτη. Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει την υποχρέωση αποπεράτωσης των ημιτελών κτιρίων, της κατασκευής και του εκσυγχρονισμού των υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και την αποκατάσταση τού διατηρητέου κτίσματος.

Ειδικότερα πρόκειται για:

1. Το ακίνητο του πύργου Πειραιά (φωτό), συνολικής δομημένης επιφάνειας 32.931 m2, που αναπτύσσεται σε 22 ορόφους και το οποίο είναι ημιτελές.

2. Το ακίνητο της πρώην Ράλλειου σχολής, συνολικής δομημένης επιφάνειας 19.327 m2 , που αναπτύσσεται σε πέντε ορόφους και τρία υπόγεια, από τα οποία λειτουργούν μόνο το ισόγειο και τα υπόγεια, ενώ οι υπόλοιποι χώροι είναι ημιτελείς.

3. Το ακίνητο του κεντρικού Δημαρχείου Πειραιά, συνολικής δομημένης επιφάνειας 6.804 m2 , που αναπτύσσεται σε εννέα ορόφους και τρία υπόγεια.

4. Το ακίνητο επί της οδού Ρετσίνα 45-47, με συνολική επιφάνεια οικοπέδου 10.517 m2, εντός του οποίου υφίσταται διώροφο διατηρητέο κτίριο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 3.200 m2.

5. Το ακίνητο επί της οδού Θηβών 50 και Φαλήρου, με συνολική επιφάνεια οικοπέδου 9.890 m2 , εντός του οποίου υφίσταται διώροφο κτίριο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 450 m2.

Κάλεσμα Μιχαλολιάκου στους επενδυτές

«Ο Πειραιάς γυρίζει σελίδα. Μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης με κανόνες απόλυτης διαφάνειας. Αξιοποιούμε τη δημοτική μας περιουσία με μια πρωτοποριακή πρόταση "πιλότο" για ολόκληρη την Ελλάδα» δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, με αφορμή την έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Καλούμε τους επενδυτές να έρθουν στην πόλη μας να ανταποκριθούν στην ιστορική πρόκληση για τη δημιουργία ενός νέου Πειραιά, πρωταγωνιστή στη ναυτιλία, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στα γράμματα» τόνισε ο κ. Μιχαλολιάκος και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Σταύρο Καλογιάννη, αντίστοιχα.
 
Οι όροι της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να προχωρήσει η διενέργεια διεθνούς κλειστού διαγωνισμού σε δύο φάσεις, για την αξιοποίηση πέντε δημοτικών ακινήτων, έχουν εξεταστεί ήδη σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου.