Δραματική αύξηση της βίας μεταξύ των μαθητών παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε επιφυλακή γονείς και εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε χθες το «Χαμόγελο του Παιδιού», θύματα bullying έχουν πέσει, κατά δήλωσή τους, 32% των Ελλήνων μαθητών, ενώ 30,2% έχουν υπάρξει δράστες σχολικού εκφοβισμού.
Ταυτόχρονα, το Χαμόγελο του παιδιού προβάλλει ειδικό βίντεο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας αντιμετώπισης του bullyling με τίτλο «Κάνε τη διαφορά. Μίλα τώρα».

Αναλυτικότερα, οι πιο συνηθισμένες μορφές εκφοβισμού αφορούν στη χρήση κοροϊδευτικών ονομάτων, σε σπρωξίματα, τα χτυπήματα, τα πειράγματα για την εξωτερική εμφάνιση, αλλά και ανάρτηση εξευτελιστικών φωτογραφιών στο ίντερνετ και διάδοσή τους μέσω κινητού. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας, θύματα bullying έχουν πέσει, κατά δήλωσή τους, 32% των Ελλήνων μαθητών (αγόρια σε ποσοστό 34,2%, κορίτσια 29,71%), ενώ 30,2% έχουν υπάρξει δράστες σχολικού εκφοβισμού.

Η συνηθέστερη μορφή του είναι η χρήση κοροϊδευτικών ονομάτων (60,69% έχουν πέσει θύματα), με δεύτερη τα σπρωξίματα, χτυπήματα (45,39%) και τρίτη τα πειράγματα λόγω εξωτερικής εμφάνισης (36,3%). Την ανάρτηση εξευτελιστικών φωτογραφιών στο Ιντερνετ και τη διάδοσή τους μέσω κινητού ανέφερε το 14,26% και το 12,82% των μαθητών αντίστοιχα.

Το προφίλ του δράση και του θύματος είναι σχετικά ξεκάθαρο: αγόρια πιο εύσωμα ή μεγαλύτερης ηλικίας είναι οι δράστες, παιδιά μικροκαμωμένα, από οικογένειες ανέργων ή με προβληματικές σχέσεις είναι τα θύματα. Το ποσοστό των θυμάτων σχολικού εκφοβισμού είναι υψηλότερο στις περιπτώσεις όπου και οι δύο γονείς δεν εργάζονται. Το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους μαθητές που δηλώνουν ότι η σχέση τους με τους γονείς τους είναι πολύ άσχημη (51,52%).

Αντίθετα, μόλις το 27,36% των μαθητών που δηλώνουν ότι η σχέση τους είναι πολύ καλή έχουν υπάρξει θύματα σχολικού εκφοβισμού. Μαθητές που έχουν κακή σχολική επίδοση παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά θυματοποίησης (42,86%). Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μόνο το 67% των θυμάτων μίλησε για αυτό που συνέβη -κυρίως σε φίλο ή συμμαθητή (36,78%) ή στους γονείς (28,36%).