Η ιστορία του Σπύρου Πρίφτη, που έγινε γνωστός ως ο «κουρέας του Όλι Ρεν» καθώς διαμαρτυρήθηκε στην Κομισιόν για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα, επανέρχεται στη δημοσιότητα μετά την τελευταία επιστολή - απάντηση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Ο «γολγοθάς» του κερκυραίου κομμωτή ξεκίνησε όταν αποφάσισε να ανοίξει το δικό του κομμωτήριο στην Κέρκυρα.

Ως απόφοιτος εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών έμαθε για το άνοιγμα του επαγγέλματος του και κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το επάγγελμα στην ουσία παραμένει μέχρι και σήμερα «κλειστό», αφού χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια προϋπηρεσίας για όσους είναι απόφοιτοι εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών. Έπειτα από επικοινωνία που είχε με όλα τα αρμόδια υπουργεία, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, δεν μπόρεσε να βρει λύση στο θέμα του με αποτέλεσμα να καταλήξει στον... Όλι Ρεν.

Με επιστολή του στον αρμόδιο για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της ΕΕ, Όλι Ρεν, τον περασμένο Απρίλιο, ο κ. Πρίφτης διαμαρτυρήθηκε για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ζητώντας την βοήθεια του.

Η πρώτη επιστολή - απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έφτασε στα χέρια του τον Μαϊο, παρέπεμψε το θέμα του σε ειδική Επιτροπή της Ε.Ε και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι στη διαδικασία εφαρμογής του νόμου 3919/2011 για την απελευθέρωση του επαγγέλματος και την άρση των περιορισμών στην εισαγωγή και εξάσκηση επαγγέλματος».

Στις 2 Ιουλίου, ο κ. Πρίφτης έλαβε και νέα απάντηση από την Κομισιόν η οποία αφού τον ευχαριστούσε για τις πληροφορίες που παρείχε στον κ. Ρεν, αλλά και στον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, τον ενημερώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία υιοθέτησης κι εφαρμογής του νόμου που θα επιτρέψει την απελευθέρωση συγκεκριμένων επαγγελμάτων».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών, απάντησε σε σχετική επιστολή του Σπύρου Πρίφτη, ενημερώνοντάς τον ότι «η άσκηση του επαγγέλματος του κουρέα και η προϋπηρεσία που προβλέπεται, όπως και για κάθε άλλο επάγγελμα είναι υποκειμενικός περιορισμός και δεν εξετάζεται από τις διατάξεις του Ν3919/2011».

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της επικοινωνίας που έχει τον τελευταίο χρόνο με τον κομμωτή, έστειλε νέα επιστολή αναφέροντας ότι έχει λάβει το αίτημά του και αναμένεται να διερευνήσει το θέμα, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως σε περίπτωση που κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, αυτό θα γίνει με βάση του κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Τέλος, στην εν λόγω επιστολή που δημοσιεύει το newpost.gr, η Κομισιόν αναφέρει πως «είναι στην ευχέρεια του να απευθυνθεί και στα εθνικά όργανα».

Mε δηλώσεις του στο newpost.gr ο κ. Πρίφτης ανέφερε πως «παρά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, αυτό δεν έχει γίνει oυσιαστικά μέχρι τώρα».

«Eίναι πρωτάκουστο. Απορώ τι περιμένει την ώρα που η ανεργία έχει εκτοξευτεί στα ύψη», προσθέτει ο ίδιος ενώ κάνει λόγο για ασυνενοησία μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του υπουργείο Παιδείας, στα οποία έχει απευθυνθεί και έχει λάβει επίσημες απαντήσεις.

«Δεν μπορώ να συνεννοηθώ με κάποιον από τα αρμόδια υπουργεία. Έχω επιχειρήσει αλλά κάθε φορά επαναλαμβάνουν πως χρειάζομαι δύο χρόνια προϋπηρεσίας καθώς έχω τελειώσει εργαστήριο ελευθέρων σπουδών», τόνισε, μιλώντας στο newpost.gr, εκφράζοντας τα παράπονά του από το ελληνικό Κράτος.

Ο κ. Πρίφτης, εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή του που η Κομισιόν έχει λάβει επίσημα υπόψην το αίτημά του και κατέληξε λέγοντας πως θα προσφύγει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να δικαιωθεί.

Απομένει να δούμε την επόμενη αντίδραση των Βρυξελλών...


Γωγώ Κυριαζή