Το εμιράτο του Κατάρ, είναι συνώνυμο των επενδύσεων για τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι μέρος των Αραβικών Εμιράτων, ωστόσο διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα κράτη του Περσικού Κόλπου και χαράσσει τη δική του πορεία.
Με ένα οδοιπορικό στο πάμπλουτο κρατίδιο το newpost ψάχνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες αραβικές χώρες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ένα 24ωρο πριν φτάσει στη Ντόχα ο Αντώνης Σαμαράς να συζητήσει για επενδύσεις, ήταν ήδη εκεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν και μόλις είχε αναχωρήσει η αποστολή των Σκοπιών.

Στο Κατάρ ζουν 300.000 γηγενείς με κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα 90.000$, την ώρα που στο Εμιράτο εργάζονται 1.500.000 ξένοι κυρίως Ασιάτες με μισθούς από 250-300$. Ωστόσο οι εταιρίες, κυρίως κατασκευαστικές στις οποίες απασχολούνται τους παρέχουν στέγη(σε ειδικά οικήματα που θυμίζουν στρατιωτικό τρόπο ζωής ,με τις στοιχειώδεις συνθήκες) και τροφή. Οι ντόπιοι ασχολούνται κυρίως με τις επιχειρήσεις, το εμπόριο και το real estate.

Παντού κυκλοφορούν θηριώδη και πανάκριβα αυτοκίνητα, καθώς δεν λείπει ούτε η ρευστότητα για την αγορά τους, ούτε το καύσιμο. Η βενζίνη, όπως και το diesel κοστίζουν μόλις 20 λεπτά το λίτρο!

Κάτι που φαίνεται απολύτως λογικό, καθώς είναι κράτος που στηρίζεται στην ενέργεια με εξασφαλισμένα αποθέματα για πολλά χρόνια ακόμα. Παρόλα αυτά το Εμιράτο προσπαθεί να διαφοροποιήσει την οικονομία του από την ενέργεια και να επεκταθεί σε άλλους τομείς, όπως τη βιομηχανία και τον τουρισμό, τον οποίο εκμεταλλεύονται στο έπακρο.

Την περασμένη εβδομάδα όσο οξύμωρο και αν ακούγεται λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων, η Ντόχα φιλοξενούσε ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά beach volley. Σουνίτες στο θρήσκευμα, οι Καταριανοι είναι αρκετά συντηρητικοί, ωστόσο βρίσκονται στο μέσο - δεν είναι ούτε Σαουδική Αραβία, ουτε Ντουμπάι.

Γενικά είναι μια ασφαλής χώρα, όπου τον έλεγχο έχει η οικογένεια του Εμίρη της δυναστείας Al Thani, αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ του Εμίρη και του Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών. Διάδοχο στο θρόνο πάντως ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανι, έχει ορίσει τον τέταρτο κατά σειρά γιο του. 

Το Κατάρ είναι μια χώρα πάντως όπου όλα γίνονται, με πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την κατασκευή του τεχνητού νησιού Pearl Island μέσα στον Περσικό Κόλπο.

Όλες οι κατοικίες είχαν πωληθεί όταν ήταν ακόμη στα σχέδια, πριν καν επιχωματωθεί μισό μέτρο θάλασσας, με την τιμή τους να έχει πενταπλασιαστεί φέτος. Βέβαια, η πιο "ταπεινή" κατοικία στο υπερπολυτελές συγκρότημα με τα εμπορικά κέντρα και τις συνοικίες τύπου Βενετίας κόστιζε τουλάχιστον 1.000.000$ ενώ το κόστος κατασκευής μόνο της μακέτας που βρίσκεται στο κτίριο υποδοχής, έφθασε το 1,5 εκ. Ευρω! 

Σημαντικό είναι και ο μεσολαβητικός ρόλος που έχει το εμιράτο στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στο θέμα της Συρίας, χαρακτηρίζεται ως υποστηρικτής της Αραβικής Άνοιξης, ενώ έχει κατηγορηθεί για εμπλοκή στο θέμα του Μάλι. Το Κατάρ πάντως φιλοξενεί την αεροπορική βάση της διοίκησης των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ το Μπαχρέιν τη ναυτική.  

Πάνος Ρασσιάς