current views are: 1

1 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση09:12

Επιδοτήσεις σε φοιτητές που θα… ξεριζωθούν

Τη χορήγηση επιδοτήσεων, υπό ορισμένα κριτήρια, στους φοιτητές οι οποίοι θα αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις λόγω των συγχωνεύσεων των σχολών τους με άλλα τμήματα στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Δημοσίευση 09:12’
αρθρο-newpost

Τη χορήγηση επιδοτήσεων, υπό ορισμένα κριτήρια, στους φοιτητές οι οποίοι θα αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις λόγω των συγχωνεύσεων των σχολών τους με άλλα τμήματα στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Τη χορήγηση επιδοτήσεων, υπό ορισμένα κριτήρια, στους φοιτητές οι οποίοι θα αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις λόγω των συγχωνεύσεων των σχολών τους με άλλα τμήματα στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Όπως δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ, ο αριθμός των φοιτητών που θα «ξεριζωθούν» δεν ξεπερνά τους 10.000-15.000. «Θα μεριμνήσουμε ώστε να καλύφθουν οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν πράγματι», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, μια ημέρα μετά από την παρουσίαση του σχεδίου, το οποίο επιφέρει ριζικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη

«Δεν είμαστε κοινωνικά ανάλγητοι. Πρωταρχικός μας στόχος είναι οι θυσίες των πολιτών να μην πάνε χαμένες», είπε. Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώνονται, ο κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε ότι έχει γίνει διάλογος και συνεχίζεται, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης προτάσεων που είναι προς τη σωστή, όπως ανέφερε, κατεύθυνση.

«Ναι στο διάλογο αλλά πρέπει όλοι να κατανοήσουμε που βρίσκεται η χώρα. Δεν έχουμε χρόνο», επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «ο στόχος είναι κοινός, η υπόθεση είναι εθνική, δεν χωράνε ιδεοληψίες ούτε κομματικές ιδιότητες και αντιλήψεις».

Καταλήψεις και αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, σε κατάληψη επ’ αόριστον του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει τη Δευτέρα ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος, αντιδρώντας στις αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά» για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

«Όχι» στη συγχώνευση τμημάτων λέει και η διοίκηση του ΤΕΙ, κάνοντας λόγο για «συρρίκνωση του ιδρύματος κατά 60%». 

Η διοίκηση του ΤΕΙ χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες ανακατατάξεις «τουλάχιστον απρογραμμάτιστες» και ανορθολογικές και επισημαίνει ότι οδηγούν σε «απαξίωση» το ίδρυμα, με επιπτώσεις και στην οικονομία (βιομηχανία, αγροτοκτηνοτροφία) της ευρύτερης περιοχής, όπου παρέχει δυναμικό και τεχνογνωσία.

Δηλώνει, δε, ότι θα σταθεί «στο πλευρό των καθηγητών, των φοιτητών και των οικογενειών τους».

Από την πλευρά του, ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τα προβλήματα που συνεπάγεται η μεταφορά θέσεων και σπουδαστών σε άλλα ΤΕΙ (Φλώρινα, Σέρρες), επισημαίνοντας ότι «οι απαραίτητες συγχωνεύσεις» θα μπορούσαν να γίνουν και «εντός του ιδρύματος».

«Η θέση μας να συνεχιστεί η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας στη Νάουσα είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη» τονίζει σε δήλωση του ο δήμαρχος Νάουσας Αναστάσιος Καραμπατζός, υπογραμμίζοντας ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και ότι ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο θα «δώσουν τον αγώνα» τους για να αλλάξει η απόφαση.

Επίσης, το βράδυ της Παρασκευής διοργανώνεται στη Φλώρινα, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, σύσκεψη με όλους τους φορείς της πόλης για να συζητηθεί η σχεδιαζόμενη μεταφορά ενός τμήματος των ΤΕΙ Φλώρινας στην Καστοριά και ενός τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. 

Η δημοτική αρχή έχει εκφράσει ήδη την αντίθεσή της στις αλλαγές, ζητώντας να παραμείνουν τα δύο τμήματα στην πόλη.

Παραιτήθηκε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Τέλος, η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων συνήλθε σήμερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της: «Μετά από λεπτομερή μελέτη των προτάσεων που αφορούν στο Ίδρυμά μας διαπιστώνει ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο που είχε αποδεχθεί η Δ.Ε. μετά τη διαβούλευσή μας με το Υπουργείο Παιδείας στις 27/12/2012, από το οποίο ουδέποτε υπήρξε διαφορετική τοποθέτηση μέχρι σήμερα.

Το ανωτέρω σχέδιο περιελάμβανε συγχωνεύσεις ομοειδών Τμημάτων του Ιδρύματός μας σε μια προοπτική συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το σχέδιο αυτό πληρούσε βασικά επιστημονικά κριτήρια βιωσιμότητας και διοικητικής ενίσχυσης των ακαδημαϊκών μονάδων, καθώς τα οκτώ Τμήματά μας συνενώνονταν σε τέσσερα με ανάλογες κατευθύνσεις των παλαιών Τμημάτων και ταυτόχρονα δεν προκαλούσε σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις.

Το σημερινό σχέδιο προτάσεων φαίνεται να μην υπακούει σε επιστημονικά κριτήρια και ταυτόχρονα προκαλεί μεγάλες αναστατώσεις στους φοιτητές και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς καταργεί το Τεχνολογικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων το οποίο βρισκόταν σε αναπτυξιακή πορεία και έτσι αποστερεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τον δεύτερο πόλο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Πολιτισμού με διασπορά σε όλα τα μεγάλα νησιά του Ιονίου. Κατόπιν αυτών η Διοικούσα Επιτροπή αποφασίζει ομόφωνα τα ακόλουθα:

1. Να θέσει την παραίτησή της στη διάθεση του Υπουργού σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ευθιξίας για την απόσταση μεταξύ των προτάσεων της 27ης/12/2012 και αυτών που εξαγγέλθηκαν, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία της με την ουσία των προτάσεων αυτών.

2. Να δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις της 27ης/12/2012 για το Ίδρυμά μας, τις οποίες απεδέχθη ομόφωνα η Δ.Ε. και στη συνέχεια απέστειλε στο Υπουργείο Παιδείας στις 10/1/2012, από το οποίο ουδέποτε έλαβε κάποια διαφορετική απάντηση».


σχετικα αρθρα